Derfor bør du unngå produkter med mineralolje

Mineralolje – alle snakker om den, men hva er det egentlig? Utifra navnet ville man jo tro det var noe bra, vi trenger jo alle mineraler og vitaminer, og mineralsminke er jo en bedre form for sminke. Så hvorfor er denne oljen så ille?

Innlegget er tidligere publisert på gudinne.no og er skrevet av Marie A. K. Larsen

Hva er mineralolje?

Mineralolje er et biprodukt som oppstår ved destillering av petroleum, en prosess for å fremstille bensin. Innen kosmetikkindustrien er den en “konkurrent” til animalske og vegetabilske oljer på grunn av den lave prisen. Denne oljen er nøye renset og er uten lukt og farge, og kan være alt fra tyntflytende til hard voks i konsistensen. Mineralolje består av de kjemiske molekylene karbon og hydrogen, som ikke reagerer i kontakt med andre stoffer.

Fordi den ikke reagerer med andre ingredienser i kremene, og er meget billig å produsere brukes den derfor som et fyllmiddel i produktene vi kjøper. Fordelene med mineralolje skal visstnok være at den ikke reagerer på huden og vil derfor ikke være allergifremkallende.

mineralolje

Hvor finner man mineralolje?

Mineralolje er et avfalsstoff, og fordi det er renset, kan det faktisk godt være den dyreste hudkremen din er proppet med det. Renset eller ikke, er dette virkelig noe du vil smøre inn huden din med?

Dette er et produkt som brukes av produsentene kun for å spare penger på innholdet, ikke fordi det er bra. Produkter med mineralolje finner man i sminke (som foundation o.l.) renseprodukter, barberskum, ansiktsmasker, renseprodukter til ansikt, body lotion og andre kroppsprodukter, og ikke minst, i ansiktskremer. Det er ikke kun i billigmerker som Garnier og Nivea (som begge tester på dyr, til orientering) som bruker mineralolje, selv ikoniske “La Mer” (tester også på dyr) som selger sine små kremkrukker til 1600,- kroner har mineralolje som hovedingrediens.

Så det er en god idé å lære seg å lese innholdsfortegnelsene. Mineralolje går under flere navn, blant annet disse: mineral oil, petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin oil, polyisobutene, medisinsk hvitolje, vaselin olje, oleum etc.

mineralolje-3

Hva er ulempene med mineralolje?

Det første problemet med oljen er at den ikke trekker inn i huden, men legger seg som et lag utenpå. I høye konsentrasjoner kan dette tette hele 60% av porene, talgkanalene og gjøre at du vil få utbrudd, spesielt i form av kviser. I tillegg gjør den det at de andre ingrediensene i kremen ikke vil trekke inn, så her begynner man å få problemer. Du holder derfor skitt og bakterier inne i huden og de ingrediensene din hud trenger kommer aldri gjennom “plastfolien” a.k.a. mineraloljen.

Dette gjør det mye vanskeligere for cellene å fornye seg, og aldringen vil fremkalles tidligere.

Fordi mineralolje kan være kontaminert og derfor innholde giftstoffer, bør produkter som innholder oljen unngås av alle – men spesielt de som allerede sliter med utslett, eksem, akne eller har sensitiv hud. Enkelte eksperter mener også at en kontaminert variant av oljen lagrer seg i kroppen og kan gi fremtidige sykdommer og problemer, blant annet leddgikt, men dette har vi forsket for lite på til å kommentere.

Artikkelen vil oppdateres jevnlig når ny informasjon er tilgjengelig.

mineralolje-2

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Kommentarer

comments