Mineralolje – alle snakker om den, men hva er det egentlig? Utifra navnet ville man jo tro det var noe bra, vi trenger jo alle mineraler og vitaminer, og mineralsminke er jo en bedre form for sminke. Så hvorfor anses denne oljen som så ille?

Innlegget er opprinnelig skrevet av Marie A. K. Larsen. Oppdatert og bearbeidet 03.05.2021 av Anniken Valstad

Hva er mineralolje?

Mineralolje er en klar, luktfri olje som stammer fra petroleum. Den kommer i forskjellige grader, alt fra teknisk grad – som brukes til å smøre bilmotorer og utstyr – til en svært renset kosmetisk kvalitet som ofte finnes i mange av hudpleieproduktene du får kjøpt over disk.

Mineralolje og vaselin er begge biprodukter av raffinering av petroleum, og begge regnes som petrokjemikalier. I det siste kan det hende du ser flere og flere produkter som markedsføres som «fri for petrokjemikalier» eller «petrokjemisk fri», men det betyr at de ikke inneholder mineralolje eller vaselin.

mineralolje for huden

Er den farlig?

Det er mye forvirring og til og med frykt rundt mineralolje og vaselin. Folk er bekymret for «urenheter» og «forurensninger» som finnes i mineralolje – og det er noen bekymringer for at det til og med kan være kreftfremkallende.

Den kosmetiske mineraloljen er helt forskjellig fra den typen mineralolje som brukes til å smøre motorer. Den har gått gjennom renseprosesser for å fjerne disse forurensningene og urenhetene. Mineralolje er et okklusivt mykgjørende middel, noe som betyr at det hjelper å holde huden hydrert ved å låse i fuktighet ved å danne en barriere på hudens overflate. Basert på forskningen til Dr. Whitney Bowe, er den faktisk ansett som veldig trygg og forårsaker sjelden irritasjon eller en allergisk reaksjon.

LES OGSÅ  Kakaosmør for huden - den ultimate guide
Det postive:Hjelper med å låse i fuktighet, støtte hudbarrierefunksjonen og få huden til å føles myk. Har for store molekyler til å trenge gjennom huden, og legger seg derfor som en hinne utenpå. Kan også være negativt.
Det negative:Mineralolje har vært knyttet til tilstopping av porene. Mens mineralolje i seg selv ikke tetter porene, kan den fange døde hudceller, svette og andre hudpleieingredienser i porene. Det er derfor det generelt anbefales for tørrere hudtyper i stedet for overbelastet hud. Har for store molekyler til å trenge gjennom huden, og legger seg derfor som en hinne utenpå. Kan også være positivt.
Hvem passer den til?Alle hudtyper unntatt de som har fått påvist allergi mot den.
Synergetiske ingredienser:Fungerer bra med de fleste ingredienser.
Hold et øye med:Forskning pågår. Følg med på mer forskning angående denne ingrediensen.

Kan jeg bruke produkter med mineralolje på huden hver dag?

Det kan du, men jeg gjør det ikke. Jeg er ikke særlig redd for mineralolje, og ingen forskning så langt tyder på at det sitter igjen spor fra petroleumsproduksjonen. Imidlertid er dette et så ultraprosessert produkt at det også er kjemisk fritt for virkestoffer. Denne oljen gir absolutt ingenting til huden, den er en passiv ingrediens.

Produktene jeg bruker til daglig må gi næring til huden i form av vitaminer og antioksidanter. I tillegg ønsker jeg meg andre aktive ingredienser, særlig ved kveldsrutinen. Jeg liker å vite av produktene mine hjelper huden med å fornye seg i løpet av natten, og jeg er speiselt tilhenger av syrer.

En annen grunn til å ikke bruke produkter som inneholder mineralolje på daglig basis, er at selv om det ikke er sannsynlig at mineralolje tetter porene alene, kan den «låse» andre poretette ingredienser inn i huden. Så hvis du bruker et produkt som kombinerer mineralolje med en annen ingrediens, kan mineraloljen potensielt låse den andre ingrediensen i huden. Dette er spesielt uheldig for de som allerede sliter med akne eller uren hud.

LES OGSÅ  Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie

I hvilke produkter finner du mineralolje?

Mineralolje er et biprodukt, og fordi det er renset kan det faktisk godt være den dyreste hudkremen din er proppet med det. Men renset eller ikke, er dette virkelig noe du vil bruke mye penger på?

Dette er et produkt som brukes av produsentene kun for å spare penger på innholdet, ikke fordi det er bra. Produkter med mineralolje finner du i sminke (som foundation o.l.) renseprodukter, barberskum, ansiktsmasker, renseprodukter til ansikt, body lotion og andre kroppsprodukter, og ikke minst, i ansiktskremer. Det er ikke kun i billigmerker som Garnier og Nivea som bruker mineralolje, selv ikoniske “La Mer” som selger sine små kremkrukker til 1600,- kroner har mineralolje som hovedingrediens. Da er det lov til å bruke litt sunn skepsis.

Så det er en god idé å lære seg å lese innholdsfortegnelsene. Mineralolje går under flere navn, blant annet disse: mineral oil, petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin oil, polyisobutene, medisinsk hvitolje, vaselin olje, oleum etc.

mineralolje

Hva er ulempene med mineralolje?

Det første problemet med oljen er at den ikke trekker inn i huden, men legger seg som et lag utenpå. Som nevnt tidligere kan dette være både en fordel og en ulempe. Noen ganger ønsker du den beskyttende «hinnen» utenpå huden, for eksempel i en kuldekrem. Men da vil jeg mye heller benytte meg av bivoks eller en plantevoks.

I høye konsentrasjoner kan mineralolje tette hele 60% av porene og gjøre at du vil få utbrudd, spesielt i form av kviser. I tillegg gjør den det at de andre ingrediensene i kremen ikke vil trekke inn, så her begynner man å få problemer. Du holder derfor skitt og bakterier inne i huden og de ingrediensenehuden din faktisk trenger kommer aldri gjennom “plastfolien” a.k.a. mineraloljen. Dette kan gjøre det mye vanskeligere for cellene å fornye seg, og det kan potensielt fremskynde aldring av huden.

LES OGSÅ  Honning som ansiktsrens

Konklusjon (foreløpig)

Så selv om mer forskning trengs på dette feltet, sier jeg personlig nei takk til mineralolje. Selv om den i stor grad er helt harmløs, er den også innholdsløs. Jeg bruker mye heller pengene mine på gode plantebaserte ingredienser, som for eksempel mandelolje og sheasmør. Med få enkle grep kan du mikse sammen en mye mer virkningsfull krem som er proppet med viktige vitaminer og gode fettsyrer som huden din trenger.

Kort oppsummert: mineralolje er en ufarlig – men også ganske meningsløs – ingrediens.

mineralolje

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre