Naturlig hudpleie er gøy, det er miljøvennlig, og det er billig. Det er lett å bli både fristet, inspirert og litt overveldet når man surfer og blir introdusert for den ene forlokkende oppskriften etter den andre. Jeg har selv kastet meg over utallige oppskrifter uten snev av kritisk sans eller logikk, for alt som er naturlig er jo bra, er det ikke?

Naturlig hudpleie er ikke alltid bra for huden

Det enkle svaret er nei. Alt som er naturlig er ikke bra. Bakterier, for eksempel, er helt naturlig, men noen av dem er livstruende.

Dette bør du unngå

Når det gjelder naturlige ingredienser, så er det 3 som går igjen i DIY-oppskrifter som vidundermidler for huden. Etter min mening bør disse tre aldri komme i nærheten av ansiktshuden din, og det er: sukker, sitron og bakepulver.

naturlig hudpleie sukkerskrubb

Sukker er alt for grovt til å peele huden din på en mild måte. Du risikerer rifter og sår med påfølgende betennelser, og det helt uten å ha tilført huden noe som helst nyttig under prosessen. Fint sukker kan imidlertid brukes til leppeskrubb, men ikke ansiktspeeling. Sukker er derimot godt egnet som kroppsskrubb, iblandet en god olje.

For alternativer til mild og effektiv peeling av ansiktet kan du benytte blant annet hirsemel, rismel, havremel og mandelmel blandet ut med bittelitt god olje eller bare vann.

lemon-essential-oil

Sitron er også gjenganger i mange DIY-oppskrifter og naturlig hudpleie, men styr unna alle tips der sitron skal benyttes direkte på ansiktet. Sitron har et skyhøyt syrenivå, og en pH på kun 2, og har ingenting i ansiktet ditt å gjøre. Selv bare litt sitron på tennene kan ødelegge emaljen din, tenk da hva den gjør med ansiksthuden din. Sitron innholder også stoffer som reagerer sammen med sollys, så sitron/sitronolje i ansiktet + sollys = skader og forbrenninger.

Gode bruksområder for sitron er i maten (…), i skyllevann til blondt hår, for å mykne opp neglebånd på hender og føtter, og blandet ut med sukker og olje til en god fotskrubb.

bakepulver

Bakepulver er en klassisk gjenganger i mange oppskrifter på skrubbekremer innen naturlig hudpleie. Selv om bakepulver har den rette konsistensen i forhold til hva vi kjenner fra kommersielle skrubbekremer, er den alkalisk og har alt for høy pH i forhold til huden. Bakepulver har en pH på 9, mens huden har en pH på 4 – 4,5. Det betyr at bakepulveret vil strippe huden din for naturlige oljer, noe som i første omgang etterlater den uten naturlig beskyttelse, og i andre omgang vil kompensere ved å produsere for mye olje.

Alternativt bruksområde for bakepulver er å lage skurepulver til baderom og kjøkken. Bland en halv kopp bakepulver med revet sitronskall fra en halv sitron, og 10 – 12 dråper essensiell sitronolje. En naturlig, miljøvennlig, effektiv og velduftende måte å skure blanke flater på.

Tips! Bruk sunn fornuft og en dose skepsis når du kommer over «mirakeloppskrifter» på Pinterest.

LES OGSÅ  Grønnvasking - hvitvaskingens "miljøvennlige" lillebror