oil cleansing

Oil Cleansing har for lengst tatt av i USA, og nå begynner norske kvinner og menn å følge etter. Om du ikke har hørt om Oil Cleansing før, så er det kort oppsummert at du renser huden med ren olje i stedet for å bruke tradisjonelle renseprodukter (som veldig ofte er fulle av stoffer huden din på ingen måte trenger eller har godt av).

Hvorfor er Oil Cleansing så bra?

Huden trenger i utgangspunktet verken kremer eller renseprodukter. Se bare på huden til en baby. Huden har en medfødt evne til å regulere seg selv ved utskilling av sekreter, også kalt sebum. Dette er hudens egen «fuktighetskrem» og utskilles av huden når den trenger beskyttelse. Etterhvert som vi blir eldre påvirkes huden av hormoner, hva vi spiser, hvordan vi lever, sykdom og miljø. Dette medfører at huden utvikler «lidelser» som tørr hud, fet hud, akne, eksem m.m. Det er hudens pH-verdi som avgjør hvilken hudtype du har. Babyhud er hud med pH i balanse.

oil cleansing

Myter om behandling av uren hud

Eksempler på hvordan vi har mishandlet huden våres opp gjennom årene er blant annet å behandle den med alkoholbaserte produkter. De av oss som var unge på 80-tallet husker sikkert Clearasil-produktene vi brukte for å bekjempe kviser og uren hud. Det disse produktene gjorde var å tørke ut kvisene, som igjen førte til at kjertlene reagerte med å produsere mer talg, og problemet ble som regel verre. Det samme gjelder for kraftig peeling, det blir som å pusse bilen med sandpapir. Huden er et levende organ med forsvarsmekanismer, og den vil umiddelbart forsvare seg mot det den oppfatter som angrep.

Sebumets funksjon

Sebum utskilles i hårsekkene og fungerer som et smøremiddel for både hud og hår. Hos en balansert hud (normal pH) vil produksjonen av sebum være stabil, og personen vil sjeldent oppleve problemer med tørr, fet eller uren hud.

LES OGSÅ  Naturlig konservering og hjemmelaget hudpleie - myter og fakta

Om sebumproduksjonen er ustabil (av årsaker nevnt øverst i artikkelen), kan dette føre til en rekke hudlidelser. Overproduksjon fører til at huden blir for fet, noe som igjen kan føre til tilstoppede porer. Tette porer er lettere utsatt for infeksjon, og betent hud kan igjen føre til akne. På samme måte kan underproduksjon av sebum føre til tørr hud og tidlig rynkedannelse, fordi huden har for lite naturlig beskyttelse.

oil cleansing

Løsning

I motsetning til hva vi alltid har trodd (og praktisert), så vil ikke det å strippe huden for fett løse problemer med fet hud. Huden vil overkompensere ved å produsere enda mer fett (sebum). Når det gjelder tørr hud er balanse også nøkkelen. For å balansere pH-en til disse hudtypene, må den rette oljeblandingen til.

Oil Cleansing-metoden sverger til å blande to typer oljer, der Castorolje utgjør basisen. Castorolje får du i enkelte matbutikker (benyttes egentlig som et laksativt produkt), eller du kan kjøpe det online fra feks iHerb eller Ebay, og helt sikkert i noen norske helsekostbutikker. Castorolje har betennelsesdempende egenskaper, i tillegg til å virke helende og rensende, så dette er førstevalget hos alle Oil Cleansing-tilhengere når det gjelder basisolje. Litt Castorolje holder lenge, og for mye kan faktisk etterlate deg med tørr hud.

Fordi Castorolje er så tykk, og egenskapene så potente, så må den blandes ut med en annen olje. Som olje nummer to er det mye å velge i, og du må kanskje teste litt ut for å finne den oljen som fungerer best for akkurat din hud. Noen sverger til kaldpresset olivenolje, mens andre velger avocado, hamp, linfrø eller solsikke. Merk at de må være kaldpresset og økologiske.

LES OGSÅ  Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie

Oils-Bottles

Din personlige oljeblanding

Å finne den perfekte blandingen vil ofte kreve litt prøving og feiling. De med tørr hud vil trenge små mengder castorolje, mens de med fet hud vil trenge mer. Start med å lage små mengder, og lag heller større når du har funnet den perfekte kombinasjonen.

oil-bottles2Her er forslag til blandingsforhold utifra hudtype (for ordens skyld har vi benyttet solsikke som olje nummer to, men finn din egen favoritt):

  • Fet hud: Forsøk en blanding av 30% castorolje og 70% solsikkeolje.
  • Balansert hud: Forsøk en blanding av 20% castorolje og 80% solsikkeolje.
  • Tørr hud: Forsøk en blanding av 10% castorolje og 90% solsikkeolje.

Om du har veldig tørr hud, kan det hende du trenger enda mindre castorolje, så prøv deg frem. Ha gjerne blandingen i et rent syltetøyglass med lokk, men vær veldig forsiktig med å ta med deg hele glasset inn i dusjen. Introduksjon av vann til produktet ditt utsetter det for bakterier og vil omgjøre oljen til en tikkende bakteriebombe innen få dager. Dette kan du som reggel ikke se eller lukte, så ikke stol på sansene. Bakterier vil utvilsomt forverre en hvilken som helst hudtype, men kan også føre til andre, ganske katastrofale konsekvenser.

Tips! Om du vil avansere etterhvert er det fantastisk å blande flere oljer. Les deg opp på hvilke oljer som passer din hudtype, og bland gjerne 4 -5, inkludert noen dråper aromaolje tilpasset din hud (og luktesans).

Prosedyre

Du trenger en myk klut, oljeblandingen og rennende varmt vann.

  • Masser en rikelig dose av oljeblandingen inn i huden. ta deg god tid, og masser godt inn. Du trenger ikke bruke make-up fjerner i forkant, oljen tar all smuss og skitt, selv vannfast mascara.
  • Bruk tid, og fokuser ekstra på de områdene av huden din du anser som problematiske (tørre områder, områder med kviser eller sorte prikker etc.).
  • Fukt en klut med rykende varmt vann og legg den over ansiktet. Du skal ikke skolde deg selv, men vannet må være varmt nok til å mykgjøre porene for å fjerne urenheter. Ha kluten over ansiktet til den har blitt nedkjølt. Vask deretter forsiktig over ansiktet for å fjerne oljen. Unngå fristelsen til å gni og skrubbe, det er ikke verken nødvendig eller bra.
  • Gjenta prosessen 2 – 3 ganger. Selv om castoroljen er en olje, vil den bidra til å fjerne alle de andre oljene, samt smuss og bakterier.
  • Om oljeblandingen din var optimal, vil huden din nå føles silkemyk og behagelig. Men fordi det gjerne tar noen forsøk før man finner det optimale blandingsforholdet, kan det hende huden din føles noe tørr og stram. I såfall, ta en liten mengde av oljeblandingen mellom fuktige håndflater, og masser inn i huden mens den fortsatt er litt fuktig. Masser til det ikke er noe olje igjen på overflaten. Huden din skal nå gløde!
LES OGSÅ  Grønnvasking - hvitvaskingens "miljøvennlige" lillebror

washing-face


lag-egen-hudpleieLagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre