essensielleoljer-insomina

Om du er som meg og veldig mange andre, så blir du påvirket av månesyklusen i større eller mindre grad. Noen er mer sensitive enn andre, og rundt fullmåne er det mange som sliter med både humøret og søvnen. Dette gjelder spesielt natten før og under selve fullmåne.

Fullmåne og søvnløshet

Som de fleste har fått med seg er vi inne i en supermåneperiode. Jeg for min del har omtrent ikke sovet i natt, og jeg våknet i – for å være helt ærlig – skikkelig grettent humør. Jeg måtte virkelig tenke meg om hva som kunne være årsaken, og fikk en påminnelse da jeg satt meg ned for å lese nyhetene i dag tidlig. Supermåne. Makes total sense!

Dessuten er det herlig ansvarsfraskrivende å kunne legge skylda på månen 😉

Essensielle oljer mot søvnløshet og depresjon

Lite søvn kan tære på humøret til en hvilken som helst stakkar. Så i dag skal jeg ty til essensielle oljer, både for å fremme humøret og søvnen. Essensielle oljer er kraftfulle små mirakeldråper som kan hjelpe på en rekke plager, blant annet humøret og søvnen. Ja, enkelte oljer kan til og med hjelpe på depresjon.

Essensielle oljer (eller eteriske oljer om du vil) er kostbare i sin rene tilstand. Ublandede, rene essensielle oljer skal alltid blandes ut med en baseolje (for eksempel mandelolje) før den brukes på huden. Du blander ut en dråpe essensiell olje med en spiseskje baseolje (det finnes forskjellige råd for dosering, søk deg gjerne opp på dette). En ren essensiell olje på 5 – 10 ml kan ligge på rundt 200,- kroner +/-, avhengig av hvilken type olje det er. Men du får også kjøpt essensielle oljer som allerede er blandet ut i baseolje, og disse er både rimeligere og kan benyttes rett på huden og i større doser. Veldig billige oljer er syntetiske og skal ikke brukes i terapeutisk sammenheng. Disse går gjerne under betegnelsen fragrance oil, men enkelte jukser og kaller oljene sine 100 prosent rene oljer til tross for dette. Gjør research på oljene du finner på nett. Young Living, NOW (ofte utblandet i baseolje, men rene og ekte), doTERRA og Natures Alchemy er blant trygge og rene merker.

LES OGSÅ  Essensielle oljer: Jasmin

Gravide og ammende bør gjøre research på forhånd, det finnes en del oljer som ikke anbefales i disse tilfellene. Det samme gjelder for små barn.

De 5 beste oljene mot søvnløshet

1. Roman chamomile (kamille)
kamille

Kamille er en kjent som svært beroligende, og kan brukes både utvortes (i kremer og oljer), innvortes (som te, fra den tørkede blomsten, ikke oljen) og i oljebrennere og aroma diffusere. Kamille skal motvirke stress og angst, og fremme nattesøvn. Lider du av søvnløshet kan du smøre noen dråper kamille under føttene, eller du kan ha et par dråper i nattkremen din og smøre deg inn før leggetid. Du kan også dryppe et par dråper på hodeputen, bare merk at den kan sette flekker på tekstiler. Kombiner med en kopp kamillete rett før sengetid, så vil kvaliteten på søvnen bli forbedret.

2. Lavendel
lavendel

Lavendel er kanskje den mest kjente og kjære duften vi kjenner til innen aromaterapi, og har blitt brukt i årevis mot søvnløshet og depresjon. Lavendel påvirker humøret, og har en duft som de aller fleste liker. En studie gjort på folk som lider av PSTD (post traumatisk stress syndrom) viser at daglig bruk av lavendelolje kan redusere depresjonen med hele 32,7 %. Den forbedret også humøret og nattesøvnen. Du kan ha noen dråper (utblandet i baseolje) bak ørene eller ved tinningene før leggetid, eller du kan plassere en aroma diffuser på soverommet (en aroma diffuser fungerer også som luftfukter). Lavendel er blant mine personlige favoritter.

3. Bergamot
bergamot

Bergamot er den fantastiske sitrusduften vi kjenner fra Earl Grey-te og er kjent for å være en antidperessiva. Den stimulerer blodsirkulasjonen og følelsen av glede og energi. Kombiner gjerne med lavendelolje i en aroma diffuser.

LES OGSÅ  Hjemmelaget massasjeolje til Valentines Day

4. Appelsin
appelsin

Appelsin reduserer naturlig angst og bedrer nattesøvnen. Sitrusnotene i appelsinolje har oppløftende egenskaper som også hjelper på sorg og depresjon. Den beste tiden å bruke appelsinolje er om natten, og dette løser du enkelt ved å ha 10 – 15 dråper appelsinolje i nattkremen din. Herlig velduftende.

5. Ylang Ylang
ylangylang

Denne eksotiske blomsten med det morsomme navnet og den fantastiske duften har mange positive egenskaper. Den hjelper mot depresjon, og kan hjelpe til med å gi slipp på følelser som sinne, sjalusi og lav selvtillit. Den har en mild bedøvende virkning som motvirker stress og har avslappende virkning. Den booster humøret og selvtilliten, og er også kjent som et afrodisiaka. Lag gjerne en massasjeolje bestående av mandelolje og ylang ylang, og smør inn hele deg før leggetid (eller få noen andre til å gjøre det).

Merk at dette ikke er medisinske eller profesjonelle råd, kun anbefalinger basert på  egne erafringer og research.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre