Ansiktsmaske med honning

Noen ganger er det enkle det beste. Og i dette tilfellet er det helt klart sånn. Denne helt nydelige kombinasjonen av kokosolje og honning gjør underverker for huden, til tross for bare to ingredienser.

Kokosolje er mygjørende og hydrerende, og honning er en såkalt humectant, det vil si en fuktmagnet som tiltrekker seg fuktmolekyler fra luften. Det er derfor en svært god grunn til å mikse disse to, og det er ikke tilfeldig at honning er mye brukt i kommersiell hudpleie. Honning er fantastisk for tørr hud, men denne masken/rensen passer alle hudtyper (men prøv deg frem, one size fits most, not all).

For å oppnå en lett håndterlig konsistens på denne masken har jeg laget den som en krem. Du kan også bare blande de to ingrediensene på vanlig vis, men det vil gjøre påføring og håndtering noe mer tricky (synes jeg).

Jeg benytter økologisk og kaldpresset kokosolje, og økologisk RAW honning. Vanlig flytende honning virker også som en fuktmagnet, men er strippet for de andre opprinnelige gode egenskapene. Flytende honnning er varmebehandlet nettopp for at den skal bli flytende og lettere å bruke, men honning tåler ikke sterk varme og blir raskt frarøvet sine antibakterielle og probiotiske egenskaper ved oppvarming. Men har du bare vanlig flytende honning så bruker du selvsagt den. Jeg benyttet også litt essensiell vaniljeolje, bare fordi duftkombinasjonen av kokos, honning og vanilje er totalt uimotståelig. Du kan også benytte andre typer essensiell olje.

Honning er ikke et konserveringsmiddel

Honning er en vannholdig ingrediens, så denne masken/rensen bør lages i en mengde som tilsvarer bruk for 2 – 3 dager (med mindre du tilsetter et konserveringsmiddel). Jeg har kommet over noen artikler som hevder at bakteriene ikke klarer å nå vannet i honningen grunnet den store mengden sukker som kapsler det inn, men dette har jeg ikke noe vitenskapelig kilde for å bevise, så jeg anbefaler ikke å lage en stor mengde av dette produktet for lagring.

LES OGSÅ  Badesalt med urter

Selv om honning er selvkonserverende, så er det altså på ingen måte et konserveringsmiddel. Mange DIY-bloggere hevder honning er et naturlig konserveringsmiddel, det er det ikke. Honning vil ikke gjøre noe for å forhindre vekst av bakterier og mugg i produktet ditt, den konserverer kun seg selv.

Når det gjelder kokosolje har jeg også kommet over artikler som hevder at molekylene i oljen er for store til å trekke inn i huden i vanlig tilstand, men når oljen blir pisket, så endrer størrelsen på molekylene seg (blir mindre) og gjør dem lettere tilgjengelig for huden. Om dette er bare sprøyt har jeg foreløpig intet grunnlag for å uttale meg om, men jeg synes det er uhyre interessant og skal gjøre videre research på emnet. Uansett så blir konsistensen på produktet mye mer delikat ved pisking (smack!) synes jeg 🙂

Når det gjelder målene/forholdene på denne masken/rensen har du stor tabbekvote å gå på, så lenge du kombinerer de to. Jo mer honning, jo mer klissete, så dette blir litt smak og behag hva du synes er delikat å smøre på huden 🙂

Til ansiktsmaske med honning trenger du:

 • 2 ss kokosolje
 • 1 ss honning (RAW variant)
 • Eventuelt noen dråper valgfri essensiell olje

Slik gjør du:

 • Varm opp et vannbad og smelt kokosoljen til den er helt klar
 • Hell oljen over i en miksebolle og sett i kjøleskapet.
 • La den stå til kjøling i 15 – 20 minutter til den er helt stiv.
 • Ha i honning (du kan varme glasset litt på middels varme i vannbad om den er for hard).
 • Miks med en miksmaster (du må nok bruke håndholdt på så liten mengde, ellers rekker ikke miksedelen ned til blandingen).
 • Om honningen var varm da du hadde den i vil du oppleve at det kan bli litt vanskelig å mikse, men den blander seg til slutt.
 • Ha eventuelt i essensiell olje ( noen få dråper).
 • Ha blandingen over på en krukke.
 • Oppbevares i romtemperatur, men ikke for varmt.
LES OGSÅ  Hånd- og kroppskrubb med peppermynte

Slik bruker ansiktsmaske med honning:

 • Ha ut ønsket mengde (ca 1 ts) og smør inn ansikt og hals. Masken smelter på huden og blir blank og litt klissete. La masken sitte på så lenge du ønsker, og masser gjerne litt med jevne mellomrom.
 • Vask av med myk klut og varmt vann. Dekk gjerne ansiktet med den varme kluten i 10 – 20 sekunder for så å vaske forsiktig av. Den tar med seg sminke og urenheter og etterlater huden fantastisk myk og hydrert.
 • Som rens bruker du den på samme måte, men vasker den av der og da. Kan trygt brukes til å fjerne øyesminke også (men jeg har ikke testet den på vannfast mascara).
 • Bruk gjerne hver dag i vinterhalvåret.

Tips: ansiktsmaske med honning er helt nydelig til hendene! Smør inn hendene, la den sitte på noen minutter, og vask av med bare vann. Du vil oppleve at håndkrem blir overflødig etterpå. Helt fantastisk på tørre vinterhender. Nevnte jeg hvor deilig hendene dine dufter etter bruk? 🙂

Tips 2: har du fortsatt noe igjen av blandingen på dag 3, så bruk den som kroppsvask i dusjen. Den gjør huden herlig myk samtidig som den rengjør.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre