Det finnes mange bruksområder for essensielle oljer (også kalt eteriske oljer). De eksklusive dråpene har unike kvaliteter i tillegg til å dufte vidunderlig, og kan virke beroligende eller oppkvikkende alt ettersom hvilken olje du benytter.

Les også: 5 essensielle oljer mot søvnløshet >

Bruksområder for essensielle oljer, tips 1: Hudpleie

Du kan tilsette de edle dråpene i kremer og lotions. Du behøver ikke lage dine egne produkter en gang, men tilsette det i kjøpekremer for å gi dem det lille ekstra. Egner seg best til duftnøytrale kremer og lotions.

Til ansiktskremer passer oljer som blant annet lavendel, rose, vanilje, frankinsence, kamille og neroli. Unngå sitrusoljer i produkter du skal benytte på dagtid, da disse er fotosensitive (det betyr at huden din blir mer utsatt for solens skadelige stråler).

bruksområder for essensielle oljer

Tips 2: Diffuser

En aromadiffuser fylles med vann og noen dråper med valgfri olje. Den utsondrer kald vanndamp og sprer vidunderlig duft i rommet i tillegg til å virke som en liten luftfukter. Fantastisk til meditasjon eller til bruk på soverommet før sengetid. Du får kjøpt aromadiffusere på Ebay, bare søk etter aroma diffuser.

For oppkvikkende effekt: peppermynte, clary sage, eucalyptus
For beroligende effekt: lavendel, rose, ylang ylang, appelsin

Det finnes også ferdige mikser som består av flere oljer, de kan være verdt å sjekke ut 🙂

bruksområder for essensielle oljer

Tips 3: Rengjøringsprodukter

Mange essensielle oljer er antibakterielle og ypperlige å benytte i hjemmelagede rengjørinsgprodukter.

LES OGSÅ  Essensielle oljer: Lavendel

Til en såpebasert «All purpose»-spray trenger du:

  • 2 kopper destillert vann (batterivann på Biltema)
  • 1/4 kopp Castile såpe (helsekost)
  • 15 dråper sitron, lavendel, peppermynte, eucalyptus eller appelsin, eller en blanding av alle

Til en eddikbasert overflatespray trenger du:

  • 1 kopp destillert vann
  • 1 kopp hvit eddik
  • 15 dråper sitron, lavendel, peppermynte, eucalyptus eller appelsin, eller en blanding av alle
bruksområder for essensielle oljer

Litt om essensielle oljer

Det er store kvalitetesforskjeller på essensielle oljer, så jeg anbefaler at du setter deg litt inn i leverandørene du velger å kjøpe fra. Dette er spesielt viktig om du skal benytte dem til hudpleie. Merk også at essensielle oljer ikke er det samme som aromaoljer (duftoljer). Sistnevnte kan brukes til diffusere og oljebrennere for god duft, men de har ingen terapautiske egenskaper.

Noen oljer er også blandet ut i en baseolje. Dette gjør ikke oljen dårlig, men det betyr at den er mindre konsentrert. Dette skal i såfall stå på flasken.

Les mer om essensielle oljer i denne artikkelen >