En vanlig holdning blant mange DIY’ere er at «naturlig er alltid best». Sannheten er litt mer nyansert enn som så.

Av Anniken Valstad / Naturlig hjemmelaget hudpleie

Mugg, sopp og bakterier er helt naturlig for eksempel, men du vil definitivt ikke ha det i hudpleieproduktene dine.

Disse DIY-oppskriftene bør du styre unna

DIY hudpleie kan deles opp i tre primære trinn på kompetansetrappen:

 1. Trinnet der du enda ikke besitter så mye kunnskap, og sluker alt du kommer over helt rått
 2. Trinnet der du har tilegnet deg litt kunnskap, men tror du har tilegnet deg mye
 3. Trinnet der du har tilegnet deg såpass med kunnskap at den sunne fornuften slår inn
 • Vi starter alle på det første trinnet. Dette er stadiet da Pinterest fremstår som en gudesendt overflodsgave, og vi kaster oss ukritisk over alt det herlige vi finner.
 • Deretter kommer vi til det andre trinnet. Det er her de fleste DIY-bloggere befinner seg. Og det er logisk. De færreste fordyper seg. Men fordi de har laget en del ting de synes fungerer greit, føler de seg som eksperter og deler det med andre. Jeg har vært der selv.
 • Det tredje trinnet gjelder de som har litt mer interesse for faget, og ønsker å gå i dybden. Denne gruppen innehar som regel sunn fornuft på stadie nummer to, og velger derfor å gå videre. Siden du leser dette nå vil jeg gjette du er i den gruppen. Og det er jeg veldig glad for!

Så hvor vil jeg med dette?

Jo, jeg vil hevde at det å bare tilegne seg litt kunnskap skaper mye forvirring og misforståelser, og kan i verste fall være farlig. I den forstand at kunnskapen du sprer om deg er villedende og rett og slett feil. Og dette er problematisk fordi det er mange ting innen kosmetikk vi bør holde oss langt unna. Naturlig er ikke alltid best!

De følgende produktene bør du holde deg unna.

LES OGSÅ  Derfor skal du IKKE lage hjemmelaget solkrem

1. Vannholdige produkter

Vannholdige produkter er tikkende bakteriebomber! Med mindre du besitter god kunnskap om hygiene, emulsjon og konserveringsmidler, så hold deg unna alle oppskrifter som innholder vann. Jeg har funnet vannholdige oppskrifter uten konserveringsmidler på troverdige sider, blant annet nettsiden til en veldig kjent amerikansk lege. Da er det lett å tenke at «jammen da er det jo trygt!». Men husk at en lege ikke uten videre er ekspert på hudpleie og hudpleiepodukter, like lite som en kokk har greie på bilmekking.

Vann er den viktigste ingrediensen i hudpleieprodukter, men det er også den farligste. Kremer du kjøper over disk er produsert under sterile forhold og tilsatt konserveringsmidler i så store doser at produktet skal tåle både vann, lys og luft, møkkete fingre. Kremer du lager hjemme vil aldri kunne oppnå samme kvalitet.

Oppsummering: hold deg unna alle oppskrifter som innholder vann (og vannholdige ingredienser som aloe vera, frukt, melk o.l.) med mindre du skal bruke det samme dag (for eksempel i ferske ansikstmasker). Hold deg til olje- og plantesmør baserte oppskrifter når du skal lage egne produkter.

2. Produkter som skal innholde solfaktor

Det er vel få kosmetiske produkter som får gjennomgå i media mer enn solprodukter. Her florerer det med meninger, påstander og overbevisninger, men fakta er at solens skadelige stråler er langt farligere enn all verdens solfaktor, og kremene du lager hjemme gir ikke god nok beskyttelse.

Les denne artikkelen om hvorfor du ikke bør lage din egen solkrem >

3. Sterke kjemiske peelinger

Jeg vet ikke med dere, men jeg har fått utført kjemisk peeling ved én anledning. Og la meg si det slik … aldri igjen! Joda, huden ble glatt og fin etterpå, men smerten ved å bli påført etsende syre på huden var ikke verdt det for min del. Dyrt er det også. Da er det selvsagt mer fristende å lage egne versjoner hjemme, bestående av fruktsyrer og skumle ingredienser man kjøper på nett. Vel, ikke gjør det! Risikoen for å påføre huden varige skader er høy, så overlat dette til proffene.

4. Ting som trenger å være sterilt

For å ta det viktigste først: Sterilisering og desinfisering er to forskjellige ting. Du vil aldri klare å oppnå et sterilt miljø hjemme hos deg selv, uansett hvor mye du klorer og bruker antibakterielle produkter. Å bruke desinfiserende midler på kjøkkenbenk, kokekar, beholdere, utstyr du skal lage produktene med, og deg selv, er godt nok for de fleste hjemmelagede produkter. Det er derimot ikke godt nok om du vurderer å lage ting som er avhengige av et sterilt miljø. Produkter som krever sterilt miljø kan være linsevæske, øyedråper og lignende. Du finner faktisk DIY oppskrifter på dette også, men her burde den sunne fornuften slå inn av seg selv.

LES OGSÅ  Oppskrift på enkel ansiktskrem

5. Blekemidler

Det finnes produkter du kan kjøpe over disk som skal bleke deler av kroppen. Dette kan være tenner, analblekekrem, bleking av hår osv. Å lage et produkt som forsiktig lysner pigmentflekker (men de fungerer som regel ikke) kan du som regel trygt begi deg utpå, men alt som skal bleke bør du holde deg langt unna. Risikoen for varige skader er for stor.

6. Våtservietter og makeup pads

Enten de er til å fjerne sminken med, eller til sartbabyhud, styr unna! Papir og bomull du setter inn med såper, oljer og – enda verre – vann, har ingenting i nærheten av øyne eller sarte babystumper å gjøre. Det du lager er ikke våtservietter, det er bakteriekolonier, og de storkoser seg i et slikt miljø. Ta heller litt mandelolje (for å fjerne sminke) eller riskliolje (mild for babyhud) på en bomullspad der og da. Dette er ikke et produkt det burde være behov for å lage for oppbevaring.

7. Mirakler!

O store Pinterest, selve Guden av DIY-tips! Hvilke mirakler skjenker du oss i dag?

Ingen. Absolutt ingen!

Når noe er for godt til å være sant, ja, så er det som regel det. Oppskrifter som lover å fjerne appelsinhud, strekkmerker, porer, rynker, åreknuter, pigmentflekker, krig og sult ved et trylleslag, bare glem det. I beste fall kaster du bort tid og penger på noe som ikke virker, i verste fall (og faktisk ganske ofte) risikerer du å påføre deg selv skader. Og i andre rekke påføre andre skade ved å videreformidle oppskriftene (ref. innledningen min). Ofte innholder disse oppskriftene bakepulver, sitronsyre, sitronsaft, sukker, munnskyllevann og eddik, ingredienser som i ikke-utblandet (eller ikke i det hele tatt) tilstand skal holdes langt unna huden.

LES OGSÅ  Naturlig hudpleie og 3 ting du aldri bør bruke i ansiktet

Gode tips å ta med på veien

Her er noen generelle råd du kan ta med deg.

 • Hvis mirakelrådene på Pinterest faktisk hadde virket, så hadde de ikke vært gratis.
 • Bruk aldri sitron og bakepulver på ansiktshuden! Aldri! Les mer her >
 • Alle sitrusfrukter er fotosensitive. Det vil si at de forsterker solens skadelige stråler. Du skal derfor aldri benytte essensielle oljer av sitrus i hudpleieprodukter du skal benytte på dagtid.
 • Gjør research! Ikke ta ting du leser for gitt. DIY hudpleie er et minefelt, og veien fra suksess til katastrofe er kort. Hvis noe er dyrt i butikken er det som regel en grunn til det. Dog finnes det noen unntak der produkter har blitt en overpriset hype (sa noen Creme De La Mer … ?). Men i det store og hele så er det en grunn til at produkter er kostbare (spesielt serum og solprodukter).
 • Meld deg på Mattilsynets nyhetsbrev for kosmetikk. Da får du full tilgang til tester og rapporter før alle andre, og du kan stole på at informasjonen du får er korrekt.

Avslutningsvis

Selv om jeg elsker DIY, så har jeg stor respekt for at hudpleie og hudpleiepprodukter er et fagfelt. Jeg er verken utdannet hudpleier eller kjemiker, men jeg har tilegnet meg nok kunnskap til å forstå at det er mange ting vi amatører skal overlate til fagfolk. Naturlig er ikke alltid best, og bransjen er ikke utelukkende kynisk og ute etter å loppe oss for penger.

Den er også seriøs, og bruker millarder av kroner på å utvikle oppskrifter og produsere disse under sterile omstendigheter slik at vi forbrukere skal være trygge. At vi ikke trenger et produkt for hver eneste kroppsdel, hvert døgn, hver alder, hver hudfarge og hver årstid får så være, her må man som forbruker selv bruke sunn fornuft. Om vi ønsker da. Ofte er det jo luksusfølelsen vi betaler for, ikke funksjonen 😉

1 thoughts on “DIY du bør styre unna!

 1. Pingback: Naturlig konservering og hjemmelaget hudpleie - myter og fakta -

Comments are closed.