Essensielle oljer: Lavendel

Lavendel er i dag den mest brukte essensielle oljen i verden, men lavendelens mange egenskaper ble faktisk oppdaget for 2500 år siden. På grunn av sine kraftfulle antioksidant, beroligende, bedøvende, antibakterielle og antideppresive fordeler har levendel blitt benyttet både kosmetisk og terapeutisk i århundrer (kilde). Egypterne brukte for eksempel lavendel både til mummifisering og som parfyme.

De gamle grekerne kalte Lavendel nardus, etter den syriske byen Naarda og ble ofte kalt Nard. Lavendel var en av de hellige urter som ble brukt til å forberede den hellige essensen og Nard, eller “spikenard” er nevnt i Bibelen i “Solens Salme” blant andre steder.

Lavendel henter sitt navn fra det latinske lavaret som betyr “å vaske”. Romerne brukte lavendel til å parfymere sine bad, senger, klær og til og med hår. De oppdaget også plantens medisinske egenskaper.

Les også: Essensielle oljer: Jasmin >

I dag dyrkes fortsatt lavendel i sine opprinnelsesland, samt Europa, Australia, New Zealand og Nord-og Sør-Amerika. Den utbredte tilstedeværelsen er forståelig på grunn av plantens vakre blomster, forlokkende duft og omfattende bruksområder.

Essensielle oljer: Lavendel

Medisinske, terapeutiske og praktiske bruksområder

Lavendel dyrkes kommersielt for utvinning av sin olje fra sine blomster og til en viss grad fra sitt løvverk. Oljen frem fremstilles ved en destillasjonsprosess.

Oljen brukes som et desinfeksjonsmiddel, er antiseptisk, anti-inflammatorisk og for aromaterapi. En infusjon av lavendel hevdes å berolige og helbrede insektbitt, solbrenthet og små kutt, brannskader og betennelsessykdommer og til og med akne.

Lavendeloljer brukes også til interne medisinske tilstander, blant annet fordøyelsesbesvær og halsbrann. Den brukes ofte som et hjelpemiddel for å sove og slappe av. Tørkede lavendelblomster brukes i mte i små duftåuter – for å sette frisk lukt på sengetøy, og i skap og skuffer.

Les også: Bruksområder for essensielle oljer >

Som en duftspray kan den brukes den i praktisk talt alle rom. Tørkede lavendelblomster har også blitt populære til bruk i bryllup som dekorasjon, gaver og som konfetti for å kaste over de nygifte.

Kulinariske bruksområder

Som medlem av mintfamilien har lavendel vært brukt i århundrer i matlagingen, enten alene eller som en ingrediens i Herbs de Province – en urtekombinasjon fra det solfylte Sør-Frankrike.

Lavendel setter en blomstret, litt søt og elegant smak på salater, supper, kjøtt og sjømat, desserter, oster, bakevarer og konditori. I de fleste sammehenger er det de tørkede blomstene som brukes, selv om bladene også kan brukes.

Essensielle oljer: Lavendel kan benyttes til:

  • Redusere angst og emosjonelt stress
  • Beskytte mot diabetessymptomer
  • Forbedre hjernefunksjonen
  • Hjelpe til med å lege brannsår og andre sår
  • Forbedre søvn
  • Forbedre hudkvalitet og akne
  • Bremse aldring
  • Lette smerter
  • Lindre hodepine

Er du ny med essensielle oljer, er lavendel den første du bør skaffe deg – rett og slett fordi den har så allsidige egenskaper. Vitenskapen har såvist begynt å anerkjenne og forske på essensielle oljer, men det finnes massevis av dokumentasjon som viser til virkningene av lavendel (kilde).

Essensielle oljer: Lavendel

Essensielle oljer: Lavendel – Allsidig bruk

Lavendel kan brukes i alt fra hudpleie til vaskemidler, duftspray, sminke, massasje og mye mer. Den kan benyttes direkte i badevannet, og er perfekt i aroma diffusere, spesielt på soverommet før du skal sove.

Oppskrift på massasjeolje med lavendel

Bland opptil 10 dråper essensiell olje av lavendel (kommer an på hvor konsentrert den essensielle oljen din er) i ca 100 ml baseolje (sweet almond oil egner seg best til massasje).

Oljen kan også benyttes som dusjolje som du smører deg med mens huden fortsatt er vår. Deette lukker fukten inn og etterlater huden hydrert og silkemyk.

Les også:

Kommentarer

comments