I serien om essensielle oljer har vi kommet til Clary Sage. Dette er en personlig favoritt og en olje kanskje ikke så mange har oppdaget. Da kan jeg love at den vil falle i smak hos alle som elsker lavendel, for Clary Sage minner og en frisk utgave av nettopp lavendel. I tillegg har den mange av de samme egenskapene.

Oljen – som på norsk kalles muskatsalvie – er velduftende, og med sin sterke, men likevel søte duft, har den mange positive egenskaper.

Clary Sage kan hjelpe blant annet på:

  • Depresjon
  • Forebygger infeksjoner
  • Stimulerer sexlysten
  • Reduserer hoste
  • Hjelper på søvnløshet
  • Øker melkeproduksjon hos ammende
  • Har bedøvende effekt

Clary Sage (salvia sclarea) er en medisinsk urt som ble brukt av de gamle grekerne. Det botaniske navnet Clary Sage kommer fra de latinske ordene “salvare” som betyr å helbrede og “clarus” for å fjerne eller avklare. I gamle dager var frø av denne vakre planten gjennomsyret i vann for å behandle øye og hudinfeksjoner og trekke ut torner og splinter.

I middelalderen ble te av oljen brukt til å rense munnen, avverge infeksjoner, forbedre fordøyelsessykdommer og hjelpe kvinner med å lindre hormonelle svingninger. Det ble også brukt til å berolige og roe huden.

Linalool og Linalyl Acetat er to av de viktigste kjemiske bestanddelene som finnes i denne oljenl, som også ofte finnes i lavendelolje. Som et resultat har begge oljene lignende egenskaper, og de er heller ikke helt ulike på duft.

En skjønn og beroligende aroma

Clary Sage essensiell olje har en klar, varm og nesten nøtteaktig aroma som passer godt sammen med sitrus og “wood” oljer, som Bergamot, Grapefrukt og Cedarwood.

Denne oljen brukes ofte til å berolige nervene, fremme søvn og bedre tydelighet i tankene. Det er ideelt i naturlige legemidler for å øke følelsen av revitalisering, og i massasjeolje for å avlaste spenningen.

clary sage

Oppskrift på massasjeolje med Clary Sage

  • Bland 4 dråper Clary Sage med 2 ts baseolje (mandelolje / Sweet Almond Oil egner seg best) og nyt massasjen!

Kvinneoljen

Clary Sage olje brukes ofte av kvinner for å balansere hormoner. Den inneholder naturlige fytoøstrogener som regulerer kvinners østrogennivåer og kan bidra til å regulere menstruasjonssyklusen, redusere smerte og lette ubehag i overgangsalderen.

Enkel oppskrift

  • Om du sliter med menstruasjonssmerter eller PMS, bland 2 dråper Clary Sage med 10 dråper jojobaolje og masser forsiktig nedre del av magen.

“Au revoir” flass!

Oljen skal rense håret mens det reduserer hårtap og fjerner overflødig flass. Om du ikke lager egne sjampoer (en relativt dyr og omfattende DIY om du skal få gode resultater) så kan du tilsette oljen i din vanlige sjampo. Tils ett 1 dråpe til den mengden du skal bruke der og da.

Tips! For å akutt lindre kløende og flassende hodebunn, bland et par dråper Clary Sage med 1 ts aloe vera gel og smør inn hodebunnen – fantastisk nedkjølende. Smør gjerne inn om kveldn og vask håret morgenen etter.

Forholdsregler

Oljen bør ikke brukes av gravide eller ammende kvinner, barn under 6 år, eller i tilfeller av østrogenrelaterte tilstander som hormonell kreft (bryst, eggstokkene, endometriom) på grunn av østrogenvirkninger. Folk med lavt blodtrykk bør også unngå å bruke denne urteoljen på grunn av dens hypotensive effekter.

LES OGSÅ  Bruksområder for essensielle oljer - 3 tips!

Flere fordeler med Clary Sage

Lett beroligende, ved lett hoste, for fordøyelsen, lindrende, oppløftende, for hud og hår

Aqua Oleum Clary Sage er en 100 % ren eterisk olje av muskatell salvie. Dette er en allsidig olje som virker lett beroligende, lindrende ved lett hoste, lett krampeløsende, oppløftende og kan anvendes ved lette menstruasjonssmerter. Den kan også virke lett avslappende på ømme og stive muskler, lindrende ved treg mage/luft i magen, og kan også benyttes ved kviser og fet hud/ hår og flass.

Les også: