Lag selv: skrubb for hodebunnen

For de aller fleste av oss er det helt normalt at vi skrubber både kropp og ansikt. Men vi glemmer hodebunnen, som kanskje er den delen av kroppen som trenger det mest.

Alle vil en gang i løpet av livet slite med enten flass, tørr og kløende hodebunn, fet hodebunn, eksem eller andre hodebunnsproblemer. Mange sliter også med kraftig hodebunnslukt, uansett hvor ofte de vasker håret. Det er ikke så rart at hodebunnen er utsatt. Tenk på hva vi faktisk gjør med den.

Vi vasker håret, noen hver dag, noen ikke fullt så ofte. Vi bruker kanskje balsam, og innimellom en hårkur. I tillegg bruker mange av oss stylingprodukter.

Hvis vi tenker på stylingsproduktene som sminken, og sjampoen som renseproduktet … og balsamen som fuktighetskremen, så ser vi egentlig at det ikke henger helt sammen. Det blir som å påføre huden sminke, for så å vaske den av med såpe (som er fy-fy), og legge fuktighetskremen … vel, et helt annet sted (med tanke på at balsamen ikke skal brukes på hodebunnen).

Det sier seg selv at hodebunnen på et eller annet tidspunkt blir irritert, bokstavelig talt. Men hva gjør vi når vi ønsker å fjerne døde hudceller fra kropp og ansikt? Vi skrubber.

Vi kan gjøre det samme med hodebunnen. Det å skrubbe hodebunnen en gang i uken kan lette deg for mye irritasjon. Du kan forbedre problemer med flass, kløe og tette hårsekker, og følelsen er fantastisk. Du får virkelig rensket opp, og også fjernet alle rester av gamle stylingprodukter som måtte ligge der og skape irritasjoner.

Stylingprodukter og tøff behandling kan skape irritasjoner i hodebunnen.

Slik gjør du

Alle skrubbene skal påføres vått hår. Har du mye stylingprodukter i håret så lønner det seg å vaske det først. Det kan bli litt søl, så jeg anbefaler at du gjør denne jobben i dusjen. Påfør skrubben hodebunnen og skrubb godt. Fokuser på områdene der du har mest problemer med kløe, flass eller annen irritasjon. Om du har tid, la skrubben sitte en stund som en maske.

Om du velger en oljebasert skrubb, så kan du oppleve at den blir vanskelig å vaske ut etterpå. Det løser du enkelt ved å først vaske hodebunnen med balsam, deretter sjampo, og så avslutte med balsam igjen på vanlig vis (ikke i hodebunnen). Fett fjerner fett, så balsamen vil enkelt ta med seg oljene i håret og hodebunnen. Tenk på det som oil cleansing-metoden for hodebunnen. Jeg gjør dette stadig vekk når jeg har gitt hodebunnen en oljekur, og kan garantere at det fungerer.

Det finnes gode produkter på markedet, men som den dedikerte DIY-eren jeg er, ser jeg ingen grunn til å fyre av hundrelapper på dette. Du kan bruke mye av det du har i kjøkkenskapet. Disse tre skrubbene er mine favoritter:

Skrubb med bakepulver og kokosolje

  • 2 ss bakepulver
  • 2 ss kokosolje
  • Noen dråper lavendel og/eller peppermynte

Ha 2 ss bakepulver i en skål. Varm opp kokosoljen i et vannbad slik at den blir helt flytende. Bland sammen med bakepulver og essensielle oljer. Lavendel er beroligende for irritert hodebunn, og peppermynte virker herlig avkjølende om du sliter med kløe.

Skrubb med havremel, sukker og balsam

  • 2 ss havremel (ikke havregryn)
  • 2 ss sukker
  • 2 ss balsam
  • Eventuelt noen dråper valgfri essensiell olje

Vask håret først. Fordel skrubben i hodebunnen og skrubb grundig men forsiktig. Skyll godt. Du trenger trolig ikke balsam i hårtuppene etterpå, men dette ser du an selv.

Skrubb med salt og olivenolje

  • 2 ss havsalt
  • 1-2 ss sitronsaft
  • 1-2 ss olivenolje

Miks ingrediensene godt og påfør hodebunnen. Denne skrubben er dyptrensende. Masser godt inn i hodebunnen i flere minutter. Avslutt med å vaske håret godt, eventuelt med balsam først som beskrevet tidligere.

Et lite tips til en DIY rensesjampo

For å gi din vanlige sjampo ekstra effekt, så kan du tilsette 1 ss bakepulver. Gjør dette ca en gang i måneden for en dyprens. Enkelt, effektivt og rimelig!

Vil du lære mer?

Meld deg på mitt GRATIS 7-dagers online grunnkurs i hjemmelaget hudpleie – helt uforpliktende! 🙂

Kommentarer

comments