Vannbad er et uttrykk du vil se igjen og igjen i oppskriftene mine, så det er like greit å lære det først som sist.

Et klassisk vannbad heter Bain Marie på kokkespråket, og benyttes til smelting av sjokolade, samt til å lage emulsjoner som bearnaise- og hollandaise-sauser.

Jeg kjøpte min vannbadbolle på IKEA i sin tid (+ at jeg rakk å bestille to små på Ebay før tollgrensen forsvant), men den har for lengst gått ut av produksjon. Det er absolutt ingenting i veien for å bare benytte en vanlig glass- eller metallbolle i stedet, men fordelen med vannbadbollen er at den har både håndtak og helletut, og du unngår dermed både søl, potensiell kontaminering av produktet, samt at du slipper å brenne deg. Den er i det hele tatt langt lettere å bruke.

I norske butikker har jeg foreløpig funnet disse
Bakeren og kokken
Kitchentime
Smarta saker

Skal du bestille på Ebay, så søk etter “double boiler” så kan du sikre deg et klassisk vannbad til en veldig rimelig penge. Husk å velge alternativet “price + shipping = lowest first” fra drop down-menyen (se bilde under). Merk at tollgrensen er borte så alt du bestiller blir vesentlig dyrere enn før.

Slik gjør du

Du trenger en kjele og vannbad/glassbolle/metallbolle. Kjelen må være mindre enn selve bollen da den ikke skal komme i kontakt med vannet.

Fyll opp kjelen med vann, såpass at det ikke damper bort underveis men ikke mer enn at det ikke kommer i kontakt med bollen over.

Skru platen på fullt og la vannet koke opp. Skru deretter ned til middels/lav varme, slik at vannet putrer men ikek koker. Ha deretter i ingrediensene dine og la alt smelte på lav varme. For høy varme vil ta knekken på mange av de gode egenskapene i ingrediensene dine.

LES OGSÅ  Dette trenger du av utstyr

Skal du smelte både voks og plantesmør sammen med oljer, så ha i voks først da dette bruker lengst tid på å smelte, deretter plantesmør, og til slutt oljen. Da skåner du også oljen for unødig varmebehandling.

Unngå vannbårne bakterier

For å unngå at det kommer vann i produktet ditt, sørg for å tørke godt av vannbadet under når du tar det av kjelen. Da er det fullt av vanndamp som kan dryppe ned i produktet ditt når du skal helle den flytende blandingen over i beholder eller miksebolle, og da kan du ha ødelagt produktet. Ha alltid et rent kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir tilgjengelig for dette formålet.