Da jeg ble interessert i hjemmelaget hudpleie så jeg på Pinterest som en gudegave! Men det varte ikke særlig lenge. Det tok nemlig ikke så lang tid før jeg oppdaget at mye var hypet opp, og enda mer var direkte uansvarlig å koke sammen. Her lærer du litt om trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie.

Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie
Foto: Pixabay

Da jeg begynte å studere hvordan lage (ekte) hudpleie hjemme, var det nettopp fordi jeg raskt oppdaget at:
a) mirakler ikke finnes
b) mange av oppskriftene var direkte farlige
c) flesteparten av de som poster oppskrifter på hjemmelaget hudpleie rett og slett ikke har peiling!

Sistnevnte er kanskje en drøy påstand, men jeg står inne for den.

Joda, i starten var det utrolig inspirerende med alle de herlige oppskriftene og de tilhørende fristende bildene Pinterest overøste meg med. Det synes jeg fortsatt, men det går raskere å sile ut svada-oppskriftene (les: de fleste).

For ærlig talt … «oppstrammende såpe» anyone? Eller «bli kvitt rynker på en uke med disse enkle ingrediensene»?

Nei, nei og atter nei!

Kunnskap er makt!

Så nå, etter mange års research og pågående studier, er det én ting jeg vet med sikkerhet. Og det er at mange oppskrifter ikke bare er «litt feil», de er direkte farlige.

Og det er drivkraften og grunnen til at jeg driver denne bloggen og kursene mine. Uansett om du har gått et av kursene mine eller ei, eller om du vurderer det eller ikke, vær så snill og følg de enkle rådene jeg kommer med her.

LES OGSÅ  Naturlig hudpleie og 3 ting du aldri bør bruke i ansiktet
Foto: Pexels

Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie – mirakuløse egenskaper

Først og fremst: mirakler eksisterer ikke!

Bortsett fra i eventyr.

Jeg skulle ønske de gjorde det, men det er svært lite annet enn kirurgi som kan endre utseendet ditt. Og selv all verdens hudpleieprodukter kan ikke gi deg Photoshoppet hud, det kan kun, vel, Photoshop.

Når alt dette er sagt er det mye du kan gjøre for å forbedre og bevare hudens elastistet og fremtoning, og her vil jeg faktisk påstå at det finnes noen mikromirakler (hah, den var fin!).

Hva er mikromirakler? Det er aktive ingredienser. Mange enkle oppskrifter innen hjemmelaget hudpleie kan hydrere og beskytte, men for at de faktisk skal gjøre noe med hudens fremtoning, trengs aktive ingredienser.

Eksempler på aktive ingredienser kan være blant annet antioksidanter, A-vitamin, C-vitamin, fruktsyrer og peptider med mer. Aktive ingredienser kan kjøpes enkeltvis slik at du kan formulere og blande dine helt egne produkter med de virkningene du ønsker.

Dette lærer du mer om i onlinekurset mitt (kun tilgjengelig for de som har tatt gratiskurset).

Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie
Foto: Pixabay

Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie – Naturlig er IKKE alltid best

En annen ting jeg har lagt merke til er den generelle (og veldig gale) troen på at hvis noe er «naturlig», er det også mildt. DET ER FEIL!

Jeg vet, jeg vet … jeg er så streng! Men det er så viktig!

Derfor kan jeg ikke få gjentatt det ofte nok: naturlig er IKKE alltid best!

Litt om eteriske oljer

La oss starte med essensielle oljer (eller eteriske oljer som er mer vanlig å si). Dette er svært potente oljer som skal brukes med forsiktighet, fordi de kan utløse ellergiske reaksjoner. Enkelte oljer er direkte farlige å ha rett på huden. Eksempelvis vil en sitrusolje kombinert med sollys kunne gi brannskader. Au!

LES OGSÅ  Lage egen antibac? La det være!

Velmenende og uvitende mammabloggere hyller essensielle oljer og anbefaler å bruke dem i produkter for baby.

IKKE BRUK ESSENSIELLE OLJER I BABYPRODUKTER!

Hvis du ha duft i et babyprodukt så gå heller til innkjøp av en giftfri og allergitestet duftolje. Duftoljen er syntetisk, men strippet for de potente egenskapene rene essensielle oljer har, og i dette tilfellet er det det du ønsker. Tro meg!

Min anbefaling er uansett at du helt utelater duft i babysalver og -oljer. Benytt rene produkter som sheasmør, bivoks (beskytter mot fukt og er kjempefin i bleiekrem) og riskliolje (en av de mildeste oljene for sensitiv hud).

Det finnes dusinvis av blogger på det o’store internettet som hyller alle de legende, kjærlige og fantasiske egenskapene til essensielle oljer. Og joda, essensielle oljer er naturens eget medisinskap, men de krever kunnskap og bør brukes med varsomhet.

Enkelte essensielle oljer går under medisin i Norge og er forbudte å benytte i hudpleie, andre kan kun benyttes i begrenset mengde i produkter. Det sier jo litt, synes du ikke?

Foto: Pexels

Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie – Konservering og syntetiske ingredienser

Det regjerer en generell oppfatning om at alt som er syntetisk er fy-fy. Det er en like feil oppfatning som at alt som er naturlig er bra.

Jeg har allerede nevnt eksempelet med syntetisk duftolje (vel og merke, du kan ikke bruke en hvilken som helst duftolje, men jeg går ikke i dybden av det her) kontra ren og naturlig essensiell olje i babyprodukter.

Det samme gjelder for konservering: du ha konserveringsmiddel i dine vannholdige produkter, det er ikke valgfritt! Og konserveringsmidler er som regel syntetiske. Noen er tilnærmet naturlige, eller stammer fra naturlige kilder, men de er fortsatt syntetiske.

Og vær så snill: ikke hør på alle bloggerne som hevder at antioksidanter er naturlig konservering! De er kun antiokisdanter, intet annet!

LES OGSÅ  Naturlig konservering og hjemmelaget hudpleie - myter og fakta

Og nei – ingen eteriske oljer er konserverende, verken grapefrukt eller rosmarin! Nei! Bare nei!

«Innholder ikke konserveringsmidler»

Finner du produkter som hevder dette skal du være klar over følgende:

Dette betyr enkelt og greit at produktet ikke innholder et konserevringsmiddel du har hørt om. De kan benytte en kombinasjon av eksempelvis salisylsyre, diazolidinyl urea eller noe annet, som hver for seg kan se ut som om de er en ingrediens i produktet av en annen grunn. Men til syvende og sist oppfører disse ingrediensene seg i kombinasjon som et konserveringsmiddel.

Enkelte produsenter har nå gått fra » uten konserveringsmidler» til «selvkonserverende», som bare er en sleip omskrivning av beskrivelsen over. «Selvkonserverende» høres jo unektelig mer naturlig ut enn «konserveringsmiddel», ikke sant?

Unntaket er om produktet er 100% rent oljeprodukt, for da kreves ikke konserveringsmidler.

En annen ting du bør være obs på er når et produkt innholder «Fragrance» altså duft eller parfyme. For her gjemmer mange produsenter konserveringsmidlene sine (for eksempel omstridte parabener).

Hvorfor?

Fordi parfyme er et smutthull i kosmetikkloven der man ikke er pliktig til å oppgi ingredienser. Og med forbrukernes irrasjonelle frykt for det syntetiske, når de burde være mer redde for alternativet, vet produsentene å skjule ingrediensene det er mest blest rundt.

Du kan med andre ord være ganske sikker på at når et produkt hevder å være «100» naturlig og uten konserveringsmidler» så er det som regel ikke sant.

Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie Trender og tabber innen hjemmelaget hudpleie