hvordan lage dusjbombe

Hvordan lage dusjbombe? For å ta det viktigste først: dusjbombe – eller Shower Steamer – er ikke det samme som en badebombe. Der badebomben innholder oljer og ingredienser som pleier huden, er dusjbomber mer som aromaterapi å regne. Her får du oppskrift på enkle dusjbomber som gir en kickstart på dagen. Kaffe, gå hjem! ☕️

Menthol, peppermynte og eukalyptus sørger for at du virkelig våkner om du benytter disse i morgendusjen. Ikke minst kan de bidra til å åpne luftveiene om du er forkjølet og tett i nesa. For ikke å snakke om at de dufter superfriskt og deilig rent. Åhåi!

Jeg har aldri hatt særlig hell med badebomber. Jeg klarer sjeldent å få den rette konsistensen, og det ender som regel med bare bade … tja, smuler. Dusjbombene er komponert med litt andre ingredienser og er derfor langt enklere å forme.

Den hemmelige ingrediensen som gjør at en dusjbombe faktisk virker

Men det er en hemmelig ingrediens som faktisk gjør at disse virker. For du har kanskje forsøkt å lage dusjbomber selv, bare for å oppdage at du trenger enorme mengder med eteriske oljer? Og selv da lukter de nesten ingen ting? Jeg vet, det er både dyrt og bortkasta, du kan like gjerne bruke dusjbombene til å vaske do med.

Den hemmelige ingrediensen er mentholkrystaller! ?

Mentholkrystaller er dødskule! Ikke bare er de åh-så-fine å se på, men de dufter jo helt hinsides! Dette er rett og slett velduftende bling. ?

Mentholkrystaller kan du kjøpe blant annet hos Sunvita (nei, dette er ikke affiliate) og de er i næringsmiddelkvalitet, hvilket vil si at du også kan bruke dem til å lage dine egne mentholsukkertøy. I tillegg til å bruke dem i hudpleie altså. Og mye mer.

LES OGSÅ  18 tips til enkle hjemmelagede julegaver i siste liten

Lurer du på hvordan de ser ut? Her er et nærbilde. Ja, de ser ut som små, ekte bergkrystaller og er bare vakre! ? ?

hvordan lage dusjbombe

Hva er egentlig mentholkrystaller?

Mentholkrystaller brukes som smaksstoff eller som virkestoff i kosmetikk. Krystallene er fremstilt ved frysing av eterisk vanndampdestilleret peppermynteolje. Grunnen til at menthol er genialt i dusjbomber (og mange andre produkter) er at den forsterker duften av andre eteriske oljer. Du vil med andre ord bokstavelig talt få en duftbombe ved å tilsette menthol. Ikke lag dusjbomber uten!

Krystallene kan løses opp i eteriske oljer, i glycerin, sprit (minst 91%) eller varmt vann.

Slik lager du dusjbombe

Av utstyr trenger du målekopper, en bolle til å blande ingrediensene i, latexhansker og noe å forme dem i. Det kan være silikonformer, isbitformer, badebombeform, eller – som jeg benyttet – kjøttbolleklype av denne typen (men jeg har kjøpt mine råbillig på Ebay, bare et tips). Fordelen med en slik klype er at du får formet bombene hardere en du gjør i en silikonform.

Men det samme gjelder for isbitformer i hardplast, de er vel så praktiske. Jeg valgte mange små badebomber fremfor noen små store, og oppdaget at én holdt gjennom hele dusjen, Og ja, jeg dusjer lenge. ?

Ingredienser:

  • 1 kopp bakepulver
  • 1/3 kopp sitronsyre
  • 1/4 kopp maizena
  • 15 g mentholkrystaller
  • Sprayflaske med alkohol (minst 91%) eller trollhasselvann (Witch Hazel)
  • 40 dråper eterisk olje feks. peppermynte og eukalyptus
  • Valgfritt: litt micapigment for farge, jeg valgte en isblå

Bakepulver og sitronsyre gir dusjbomben en brusende effekt (som i badebomber) og maismel gjør at de får en hardere konsistens. Derfor er de lettere å forme enn badebomber.

hvordan lage dusjbombe

Start med å løse opp mentholkrystallene i eterisk olje. Dette kan ta litt tid. Du kan fremskynde prosessen noe ved å spraye litt alkohol på. Smeltepunktet til krystallene er ved 30-35°C. Rør rundt til de løser seg opp. Jeg anbefaler at du benytter engangshansker under hele prosessen, for ren menthol gir en brennende/isende følelse på huden som varer lenge. Ved direkte kontakt med huden, vask med masse vann og såpe.

LES OGSÅ  Gavetips: Manikyr i en krukke
Mentholkrystaller i oppløsningsprosess

Bland de tørre ingrediensene godt i en bolle, og tilsett deretter olje- og mentholmiksen. Bland med hendene til miksen har en konsistens som fuktig (ikke våt) sand.

Om ikke olje- og mentholmiksen er nok benytter du alkoholen eller trollhasselvannet du har på sprayflaske. Spray lite av gangen, det er ikke mye som skal til. Miksen er ferdig når du kan forme den uten at den smuldrer opp.

Press miksen så hardt du klarer ned i formene og la de sitte ca 1 minutt før du tar dem forsiktig ut. La de tørke på et bakepapir eller lignende over natten før du tar dem i bruk. De bør oppbevares slik at de ikke berører hverandre da de smuldrer veldig lett. Jeg har mine liggende på en skål, men jeg anbefaler at de oppbevares i en luftett boks (uten å legge de oppå hverandre) slik at ikke duftene fordamper.

Slik bruker du en dusjbombe

De bruser og forsvinner relativt raskt i kontakt med vann, så jeg har erfart at det er bedre å legge dem på en såpeskål på veggen eller et annet sted i nærheten av selve dusjstrålen. Dette for at du skal få mest mulig ut av selve aromaterapiopplevelsen. Ved å legge dem på gulvet ved sluket vil de forsvinne fortere og du får ikke like mye ut av duften.

Du kan også putte dusjbomben i en liten organzapose (over) og henge på selve dusjarmaturet, det er en veldig fin måte å utnytte den på. Disse får du kjøpt på Ebay til noen ytterst få kroner, gjerne rundt 40.- kroner for 100 små poser i alle farger. For ordens skyld må det vel nevnes at det ikke er ekte organza, men hvem bryr seg vel om slikt. Det er det du må søke etter på Ebay for å finne dem uansett. ?

LES OGSÅ  Essensielle oljer: Jasmin

Jeg formet mine som nevnt med en kjøttbolleklype, så jeg fikk to (halve) bomber ut av hver klype. De ble små men jeg synes de varte lenge nok med tanke på den sterke duften. Ønsker du dusjbomber som ser penere ut får du kjøpt veldig mye fine silikonformer på Ebay (søk etter Silicone molds) men selvfølgelig også i norske butikker.

Nå har jeg lyst til å si at dette er en super morsdagsgave, men fordi jeg som vanlig er sent ute med blogging, så antar jeg du ikke uten videre har mentholkrystaller i skapet. Da vil jeg på det varmeste anbefale denne enkle og suuuuperdigge skrubben i stedet. Ikke bare får du alt du trenger i nærmeste matbutikk, men det er seriøst en av de beste skrubbene jeg har prøvd. Tuller ikke!

Har du jobbet med mentholkrystaller før? Enten til kosmetikk eller godteri? ?

hvordan lage dusjbombe, hvordan lage dusjbombe, hvordan lage dusjbombe