Fuktspray til ansiktet er et «må ha»-produkt året rundt. Om sommeren er det oppkvikkende og avkjølende, om vinteren gir det masse tiltrengt fukt til tørr vinterhud. Og som om ikke det er nok: denne sprayen fungerer også perfekt som både primer og fix for sminke!

Det er så utrolig mange grunner til å lage dette produktet selv. De to åpenbare grunnene er pris og ingredienser. Fuktsprayer kan være ganske så dyre, og med tanke på hvor få ingredienser du trenger, er det ganske stive priser du betaler for litt, vel … glorifisert vann.

En annen grunn er at du kan skreddersy produktet etter dine egne behov og egen hudtype ved å inkludere flere ingredienser (litt mer om det lenger ned i artikkelen).

Nettet flommer over av enkle DIY-oppskrifter på diverse hudpleie, og de aller fleste er ikke gode nok. I tillegg er de ofte potensielt skadelige, noe jeg gjentar til det kjedsommelige.

I disse hjemmekontortider er det nok også ekstra mange som kan trenge litt nødhjelp for huden, for det å sitte dagen lang foran en PC-skjerm kan faktisk bryte ned huden din. Du kan rett og slett få «PC-hud».

Effektiv med få ingredienser

Når det gjelder denne sprayen så er den fantastisk effektiv til tross for veldig få ingredienser. Fuktspray er noe du absolutt ikke bare kan, men bør, lage selv. Men er den virkelig like effektiv som sprayene du kjøper over disk? Nei. Den er bedre! Mye bedre! Hvordan tør jeg påstå det? Prøv selv, du vil bli positivt overrasket!

LES OGSÅ  Skrubb for hodebunnen - slik lager du den

Jeg bruker denne som primer før sminke, og fiksering over sminke. I tillegg bruker jeg den flere ganger i løpet av dagen. Det gir huden masse fukt, og sminken holder seg fresh mye lengre. For oss som ikke lengre er i 20-årene (…) så kan et pudret utseende se veldig slitent ut. En lett duggvåt look ser langt freshere ut på voksen hud.

Du kan også variere denne sprayen på mange forskjellige måter ved å tilsette aktive ingredienser som for eksempel c-vitamin. Som om denne sprayen ikke allerede var et kinderegg, får du da ytterligere en funksjon til på kjøpet: serum!

Verken rosevann eller glyserin er banebrytende ingredienser, men noen ganger virker faktisk det helt enkle. Så til tross for kun to hovedingredienser gjør denne sprayen jobben sin.

Fordelene med rosevann

Jeg har valgt rosevann som base i denne sprayen, men du kan like gjerne bruke aloe vera eller bare alminnelig destillert vann. Effekten blir den samme, men jeg valgte rose på grunn av den nydelige duften. Du kan alternativt ha i et par dråper ren roseolje, men fordi olje ikke blander seg i vann må du ryste flasken veldig godt før hver bruk.

Først og fremst må du ha rosevann av god kvalitet. Jeg kjøper min fra Sunvita, men du finner mange andre gode leverandører også. Rosevann har antibakterielle egenskaper, noe som er glimrende mot uren hud og akne. I tillegg demper den rødhet i huden, virker lett oppstrammende, bekjemper betennelser og – ikke minst – gir god fuktighet.

Duften har også en oppløftende virkning, og det er jo alltid et pluss. Sist men ikke minst har den antioksidative egenskaper, som er med på å både forebygge og reparere aldringstegn. Rosevann egner seg for alle hudtyper, både tørr og moden hud såvel som uren hud og akne.

LES OGSÅ  Hjemmelaget hårkur for vintertørt hår og hodebunn

Som tidligere nevnt kan du oogså tilsette aktive virkestoffer, som for eksempel c- og A-vitamin. Begge disse har fantastiske egenskaper og egner seg spesielt godt til moden hud. C-vitamin er også billig og tilgjengelig. Får du ikke tak i pulver kan du bare knuse en tablett og ha i. Såre enkelt.

Fordelene med glyserin

Glyserin er noe du finner i veldig mange hudpleieprodukter. Med god grunn. Det er en billig og utrolig effektiv ingrediens. Vegetabilsk glyserin er et naturlig biprodukt av planteoljer, og den har en tykk, sirupliknende struktur. Den er fuktighetsgivende og hygroskopisk, som betyr at den trekker til seg fuktighet (vanndamp) fra omgivelsene.

Når glyserin kombineres med en væske som rosevann, fungerer de to synergetisk for å hjelpe huden med å beholde fuktigheten.

Imidlertid er det ett forbehold. Siden glyserin er hygroskopisk, bør den brukes med forsiktighet av de som lever i tørt klima. I et fuktig klima vil glyserin absorbere fuktighet fra luften. Men i et tørt klima kan glyserin faktisk stjele fuktigheten fra huden din. I tørt klima bør du derfor vurdere å bruke mykgjørende, oljebaserte produkter som hjelper til med å forhindre tap av fukt i utgangspunktet. Du vil oppnå dette med en god fuktighetskrem.

Merk! Konserveringsmiddel må alltid tilsettes i vannbaserte produkter, med mindre du skal bruke det opp innen 3 dager. Les mer om konserveringsmidler her.

Dette trenger du for å lage din egen fuktspray

  • En sprayflaske, for eksempel denne fra Sunvita (merk at flaske og topp kjøpes hver for seg)
  • Rosevann (alternativt aloe vera om du vil ha den duftnøytral)
  • Glyserin
  • Konserveringsmiddel for vannbaserte produkter, for eksempel Benzylalkohol (dufter litt mandelaktig)
  • Valgfritt: en liten dråpe rosa matfarge eller såpefarge for å få den delikate fargen på sprayen
LES OGSÅ  Hjemmelaget ansiktspeeling av havregryn, mandel og rose

I tillegg kan du som nevnt ha i en liten klype c-vitaminpulver eller andre aktive virkestoffer du måtte ha for hånden (spør meg i kommentarfeltet om du er usikker).

Slik gjør du:

Min oppskrift er på 30 ml, fordi det var den sprayflasken jeg hadde tilgjengelig.

Fyll flasken nesten helt opp med rosevann. Tilsett deretter ca 1 liten ts med glyserin. Ha eventuelt på en dråpe matfarge og vitaminer eller andre ingredienser du velger. Ryst flasken godt og tilsett til slutt 10 dråper med konserveringsmiddel (mengde kan variere noe fra merke til merke).

Spray så ofte du føler for en oppkvikkende dusj med fuktighet. Fungerer like godt over og under sminke, og er herlig å bruke i løpet av dagen.

Tips! Oppbevar sprayen i kjøleskap, det gjør den ekstra oppfriskende å bruke. I tillegg forlenger det holdbarheten.