Takket være corona-pandemien er det nå mangel på antibac … og massevis av oppskrifter på hjemmelagede varianter.

Men fungerer de?

Spoiler: De fleste gjør ikke det.

Som helfrelst DIY-entusiast når det gjelder hudpleie og velvære, og ikke minst tilhenger av eteriske oljer, burde jeg for lengst ha kastet meg over denne lag-din-egen-antibac-trenden. Når jeg i tillegg er selvdiagnostisert med vaske-OCD er det jo et under at jeg ikke har postet noe slikt.

Vel, det har minst én åpenbar årsak. All den spriten det er mulig å lage egen antibac av, er utsolgt.

Så derfor forsøker folk paradoksalt nok å lage sin egen antibac … av sprit de ikke får tak i.

Og du kan ikke lage egen antibac av spriten du kjøper på polet! Fordi den har …

ikke høy nok alkoholprosent

Maksgrensen på polsprit er 60%. Dette er akkurat nok til at det vil ta livet av noen bakterier og kanskje virus. Sluttproduktet ditt må innholde minst 60% alkohol for å bekjemte bakterier og virus.

Dette blir derfor et enkelt regnestykke.

Så fort du blander ut spriten med aloe vera og glyserin og kanskje noen velduftende dråper med eteriske oljer (en vanlig DIY-oppskrift på antibac) vil den innholde under 60% alkohol, og være meningsløs i kampen mot virus. Så med mindre du vil dynke hendene dine i ren, steindyr vodka med påfølgende eim av uteligger, så er dette altså helt formålsløst.

Og sjansen for at du ønsker å vaske hendene etter å ha dynket dem i ren vodka er stor, noe som i utgangspunktet ville inaktivert viruset uten bruk av nevnte vodka. En vodka som hadde hatt langt større nytte som angstdemper, skal man tro dorull-antibac-hermetikk-hysteriet som regjerer blant folk nå. ?

LES OGSÅ  Her kjøper du emballasje

En bedre bruk av tiden (fremfor å fly landet rundt etter doruller og antibac) i mine øyne, kan være å lese seg litt opp på grunnleggende lære om virus. Hvordan et virus oppfører seg, hvordan det muterer, hvordan og hvor lenge kroppen gjenkjenner det, og derfor også hvor lenge vi antageligvis er immune før viruset slår til igjen i ny drakt. Se det er gøyalt det! Angstdempende er det også, for kunnskap er makt. Det vet jo alle.

Men Det dummeste av alt?

Med tanke på hvor mange som sitter i hjemmekarantene nå – frivillig eller ufrivillig- og som derfor beveger seg minimalt utendørs, så er desinfeksjon faktisk helt unødvendig.

Herregud vi møter jo knapt folk! Tror vi viruset banker på døra og kommer løpende etter oss, helt av seg selv? Riktignok er det et intelligent virus, men det får da være måte på.

Vann og såpe fungerer i lange baner.

Og antibac er noe alle som ikke bor i en hule på nåværende tidspunkt burde ha fått med seg kun er kriseløsning om man absolutt ikke har tilgang på vann og såpe.

Vi bor i Norge. Vi har tilgang på vann og såpe! ?

I tillegg bruker de fleste antibac feil uten å vite det, noe som skaper en falsk trygghet. Antibac skal brukes i så stor dose at hendene blir dryppende våte. Deretter skal de lufttørke til de blir helt tørre. Du skal være våt på hendene i 30 sekunder. Tørker hendene før det har gått 30 sekunder har du brukt for lite antibac.

Les, le og lær av dette hysterisk morsomme intervjuet med Alexander H. Sandtorv, førsteamanuensis i organisk kjemi, hos Morgenbladet.no ? ?

LES OGSÅ  Er Matcha egentlig så bra for huden som det hevdes?

Så hvorfor fungerer ikke DIY-oppskriftene på antibac?

Minst 60% sprit må til i hjemmelaget antibac!

Og de fleste oppskriftene du finner tar null hensyn til andelen alkohol i sluttproduktet.

Det er en ærlig sak som blogger å ikke ha peiling. Men å ikke være klar over at man ikke har peiling er skummelt. For det betyr at du formidler potensielt skadelig informasjon til leserne dine. Det finnes en himla enkel løsning på dette: GJØR RESEARCH!

Snakk med eksperter om nødvendig, bare ikke anta at du er en av dem fordi du har blogget litt fra tid til annen. Blogging ersatter ikke fagutdanning (jeg fatter ikke at jeg følte behov for å skrive det, men det gjorde jeg altså).

Her skal du få et såre enkelt regnestykke av meg. Selv jeg som strøyk i matte skjønner dette.

Så hvis du kun har sprit som innholder 60%, hvilket sjansen er stor for siden det meste er utsolgt på apoteket, så kan du altså ikke blande den ut i det hele tatt. 60% --> 100. Du må altså ha 100 prosent av 60%-spriten i sluttproduktet.

Jah. Du har nå et problem. Her blir det ingen antibac. Kun vodka. Lag en Bloody Mary. Drikk den i stedet!

En oppskrift på antibac er i seg selv ikke avansert, og innholder svært få ingredienser, ofte bare to eller tre. Det er blandingsforholdet som er nøkkelen her. Og der er det fort gjort å bomme, for det kan ikke tas på øyemål.

Er du heldig ¨å få fatt på for eksempel 75% så kan du maksimalt tilsette 20 ml av de andre ingrediensene (80 ml av 100 må være ren sprit, hvilket tillater 20 ml av andre ingredienser). En ørliten prosent for mye aloe vera-gele, glyserin eller eteriske oljer her, og du har sannelig en kjempefin duftspray.

LES OGSÅ  Squalane - den magiske hemmelige ingrediensen

Men noen coronafighter er den neppe.

Coronaviruset gir etter all sannsynlighet helt blaffen i både eukalyptus, peppermynte og rosmarin, det skal jeg banne på. Men du verden, dufter godt gjør det altså!

Så hva kan vi gjøre for å begrense smitten da? Bortsett fra å unngå pangoliner og flaggermus på menyen?

VASK DEG!

Hvem i alle dager vil spise en sukkersøt mikrobamse med vinger?? Syke syke folk!

Du er ikke i risikogruppen sier du?

Neivel, fint for deg, men det er mange andre. Og hvis du blir akutt syk i morgen grunnet noe helt annet (får et piano i hodet, løper på en gnu, eller bare får et pent lite hjerteinfarkt) så har altså ikke sykehusene kapasitet til å hjelpe deg fordi de er fyllt opp av dødssyke coronasmittede. Pokker heller, du risikerer å dø i telefonkø.

Usexy.

Så selv om du personlig ikke er i en høyrisikogruppe, er det en god ide å prøve å begrense smitten for å flate ut kurven, slik at sykehusene ikke blir overbelastet og dermed ikke får hjulpet de som virkelig blir syke.

Konklusjon: Vask deg, unngå flaggermus og pangoliner på menyen, og bli introvert. Problem solved.