Om du er som meg og mange andre, så har du sikkert en drøss med leppestifter liggende som du ikke bruker. Enten fordi fargene ikke passer (hvor mange har vel ikke gjort bomkjøp på leppestift-farger?), eller rett og slett fordi du har for mange.

Jeg hadde massevis av flotte leppestifter fra Mac, Nyx og masse andre bra merker, men fargene var bomkjøp. Jeg regnet vel ut at jeg hadde leppestifter for ca 2000,- kroner eller mer liggende som aldri ble brukt, eller bare hadde blitt brukt en sjelden gang. For et sløseri!

Nylig ryddet jeg i sminken min og var på nippet til å kaste en håndfull leppestifter som bare sto og støvet ned. I siste liten slo det meg at jeg kunne jo bare smelte dem sammen og lage den perfekte fargen selv! Og sannelig – utfallet ble nesten nøyaktig likt min favorittfarge (og eneste farge jeg til enhver tid bruker opp).

Hurra!

Her ble det altså både gjenbruk og penger spart, for nå har jeg leppestift for minst to år fremover!

Hurra for gjenbruk!

Fremgangsmetoden er enkel. Du tar et vannbad og smelter alle fargene sammen, og heller det deretter over i en egnet krukke/beholder.

Jeg hadde masse veldig lyse leppestifter, samt en veldig mørk og et par sånn midt i mellom. Den mørke (sorry Jan Thomas, den funka bare ikke ?) var såpass kraftig at jeg antok den ville bidra til å pigmentere de lyse perfekt. Det gjorde den også, men jeg måtte ofre tre lyse leppestifter til underveis. Like greit ?

LES OGSÅ  DIY: Parfyme i fast form

Du kan også ha leppestiftene direkte i for eksempel en glasskrukke og smelte i mikrobølgeovn, og deretter kjøle ned og sette på lokk. Jeg vet mange DIY’ere bruker mikro fremfor vannbad, men fordi jeg aldri har eid en mikrobølgeovn i hele mitt liv, kan jeg dessverre ikke si hvor lenge du skal smelte eller helt hvordan utfallet blir. Om du tester så gi meg veldig gjerne en tilbakemelding på det – sharing is caring ?

Slik gjør du:

  1. Finn frem alle leppestiftene du vil kvitte deg med og ta ut innholdet
  2. Ha alt innholdet over i vannbad (eller mikro) og smelt
  3. Rør rundt når alt har smeltet, og tilsett eventuelt flere farger for å oppnå akkurat den fargen du ønsker
  4. Tilsett gjerne litt eterisk olje, for eksempel vanilje, grapefrukt eller peppermynte. Jeg glemte dette og angret etterpå, det ville tatt leppestiften til et annet nivå
  5. Ha den ferdigsmeltede blandingen over på ønsket krukke (glass er penest, men jeg hadde bare plast i passende størrelse for hånden), og la den kjøles helt ned før du setter på lokk
  6. Nyt din nye gjenbruksleppestift med god samvittighet!

Noen tanker: fordi flere av leppestiftene sannsynligvis har gått ut på dato, kan det i dette tilfellet være en fordel å smelte på høy varme, og mikrobølgeovn kan muligens være med på å drepe evntuelle bakterier. Dette er ikke noe jeg har forsket på, det er kun synsing, men høye temperaturer tar jo knekken på mye.

Under normale omstendigheter (når du skal lage kremer, salver og leppepomader fra scratch) anbefaler jeg middels til lav varme for ikke å ta knekken på de gode egenskapene i ingrediensene. men i dette tilfellet anbefaler jeg altså det motsatte. En bonus er da også at det går mye raskere.

LES OGSÅ  Hjemmelaget leppestift med 3 ingredienser + farge