Beauty Food-menyen i dag står en vegansk salat med jordbær og soyakylling, samt en herlig jordbærmaske til ansiktet.

Jordbær kan gjøre mye mer enn å tilfredsstille søtsuget. De er superbær, proppet med kraftige antioksidanter og masse C-vitamin som byr på næringsstoffer for sunn og lykkelig hud. Forskning viser at folk som spiser mat som er rik på vitamin C, har færre rynker og aldersrelaterte hudproblemer enn de som ikke gjør det.

Næringsstoffer i jordbærFordeler for huden
Alpha Hydroxyl Acids Kraftig næringsstoff for huden. Brukes til behandling av kviser, og for å lysne aknearr. Alfahydroksylsyrer forbedrer også utseendet på aldrende hud.
Salicylic Acid Spiller en viktig rolle i behandling og forebygging av akne. Virker eksfolierende, får arr til å blekne og motvirker fine linjer og aldrende hud.
Aspartic Acid Har avgiftende egenskaper for huden.
Ellagic Acid Antioksidant, reparerer ødelagt hud, fremhever ung hud.
Vitamin C Kraftig antioksidant, bekjemperskader etter frie radikaler, forebygger aldring av huden.

Friske jordbør kan med andre ord med fordel brukes på huden i tillegg til å nytes.

Ansiktsmaske med jordbær

Du trenger:

  • 3 modne jordbær
  • 2 ts yoghurt naturell
  • 2 ts honning (RAW og økologisk)

Slik gjør du:

Vask og rens jordbærene, og bland godt sammen med de andre ingrediensene med stavmikser eller med en gaffel. Smør på huden og la virke i minst 10 minutter. Vask av med klut og lunkent vann og avslutt med ditt favorittserum eller din favorittkrem.

Salat med jordbær og soyakylling

Jeg skal ærlig innrømme at mitt forhold til soyakjøtt har vært anstrengt. Det er litt sånn fremdeles. Jeg kaller det forresten tullekjøtt. Og skal vi være ærlige, så smaker jo ikke tullekjøtt stort i utgangspunktet. Greit nok, det kan fikses ved hjelp av marinader og krydder. Så da står det og faller på konsistens. Og du store verden, der er det mye festlig gitt! Jeg har spist alt fra viskelær til sprettballer, jeg sverger!

LES OGSÅ  Agurk- og avocadoruller + maske til ansiktet

I denne superdigge salaten brukte jeg derimot varianten nedenfor t.v. (kjøpt på Meny), og jeg må bare si meg imponert.

Jeg valgte å legge kjøttet i en marinade av hvitvin, Liquid Smoke, Worcestersaus, hvitvinseddik, salt og pepper. Og litt vann. Jeg drakk opp mesteparten av hvitvinen, så marinaden ble litt utvanna. Innså i etterkant at vinen burde gått til (tulle)kjøttet, og vannet til meg.

Jeg stekte deretter tullekjøttet i olje med knust hvitløk og røkt paprikapulver. Perfeksjon! Konsistensen på dette tullekjøttet er veldig kyllingete. Kan virkelig anbefales!

vegansk kyllingsalat

Nuhvel, denne tullete hvitvinskyllingen gjorde meg litt salongberuset (la oss skylde på den), så jeg må fokusere litt for å huske oppskriften. Notater er ikke min sterke side.
I likhet med mål.
Og temperaturer.
Og tid.
Som stuntkokk med ADHD burde jeg egentlig holde meg for god til å drive matblogg, jeg klarer aldri å gjengi ting korrekt.

På den annen side vil jeg oppmuntre alle til å bruke magefølelse og gane når de lager mat.

Denne oppskriften holder til én grådig person.

Vegansk kyllingsalat – oppskrift

Du trenger:

  • 1 pakke soyakylling
  • 1/2 pakke rucolasalat
  • Jordbær (så mange du vil, det lønner seg å ha litt ekstra)
  • Agurk, så mye du vil
  • Cashewnøtter, en liten håndfull
  • Spirer (valgfritt)
  • Sopp (valgfritt)

Marinade til kjøttet:

  • 1/2 glass hvitvin (+ 2 til kokken)
  • 1 ss Liquid Smoke
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 ss Worcestersaus
  • Vann nok til å dekke alt kjøttet
  • Til steking:
  • 1-2 hvitløksfedd
  • Røkt paprikapulver (viktig!)
  • Olje til steking

Sauser:

  • Sriracha
  • Lime
  • Vegansk yoghurt naturell (jeg bruker havre fra Oatly)
  • Vegansk Creme Fraiche (jeg bruker havre fra Oatly)
  • Vegansk fløte (take a guess … jeg bruker havre fra Oatly)
  • Knust fersk hvitløk, alternativt tzatzikipulver
LES OGSÅ  Agurk- og avocadoruller + maske til ansiktet

Vegansk kyllingsalat – slik gjør du

  1. La kjøttet ligge i marinade den tiden du har til rådighet. Min lå et par timer mens jeg så på Dr. Phil (tett timeplan ser du). Press ut litt av vannet så kjøttet er så tørt som mulig før du steker det.
  2. Knus et par hvitløksfedd og fres et par minutter i olje før du har i kjøttet. Krydre kjøttet med røkt paprikapulver (og evt. salt og pepper) mens du steker.
  3. I mellomtiden skjærer du opp jordbær og agurk og anretter rucola på en tallerken.
  4. For å lage hvitløksdressingen blander du yoghurt, creme fraiche og fløte til du har en konsistens du liker. Dressingaktig liksom. Bland inn fersk limejuice og hvitløk, evt. tzatzikipulver.
  5. Om du fortsatt har ork, så kan du steke litt sopp i soyasaus og balsamicoeddikk. Ikke nødvendig, men smaker digg!
  6. Anrett tullekjøtt, jorbær, strimlet agurk, spirer, cashewnøtter og evt. sopp, og topp med et dryss frisk limejuice, hvitløksdressing og sriracha.
  7. Skyll ned herligheten med et glass hvitvin. Men ikke tullehvitvin! Favorittvin? Meinklang (den hvite) – ja, den er vegansk!

Hvis du ikke liker denne salaten kan vi ikke være venner.

Vel bekomme!

Vegansk kyllingsalat