hjemmelaget solkrem

Solen og varmen har allerede gjort sitt inntog her til lands, og soltørste som vi nordmenn er, er det fort gjort å glemme solfaktor når de lokkende strålene omsider glimter til med sitt nærvær. Solfaktor er bokstavelig talt livsviktig, men mange velger den bort eller velger å lage egen av forskjellige årsaker. I denne artikkelen går vi grundig inn på hvorfor det å lage egen solkrem ikke er en god idé.

Av Marie Rayma / Oversatt, bearbeidet og gjengitt med tillatelse / Hjemmside www.humblebeeandme.com

Før vi tar et dypdykk, vil jeg snakke litt om hva solkrem er. Det er et stoff (en spray, gel eller krem, vanligvis) som brukes for å beskytte huden mot UVA- og UVB-stråler. Beskyttelsen virker i form av å reflektere, absorbere og / eller spre solstrålene slik at de ikke når hudcellene.

Forskjellige ingredienser gjør forskjellige ting , men til syvende og sist vil ethvert profesjonelt utviklet, utprøvd og soltestet produkt gjøre det samme – nemlig beskytte hudcellene mot skadelig stråling.

Solfaktor kommer i en rekke styrker, merket som «SPF»: Sun Protection Factor. SPF-tallet er et mål på solkremens evne til å hindre UVB i å skade huden.

Slik fungerer det: Hvis det tar 20 minutter for ubeskyttet hud å begynne å bli rød, så vil SPF 15 teoretisk utsette dette 15 ganger – det vil si ca 5 timer. En annen måte å se det på er prosentandel: SPF 15 filtrerer ut ca 93 prosent av alle innkommende UVB-stråler. SPF 30 stenger ute 97 prosent og SPF 50 stenger ute 98 prosent. «[Kilde]

Men hva med alle onlineoppskrifter på hjemmelaget solkrem?

Det er ikke mangel på onlineoppskrifter som forteller deg at hvis du blander bringebærolje eller kokosolje med litt sinkpulver, har du en strålende, helt naturlig, fullstendig effektiv SPF 1000 solkrem. Les her om hvorfor du IKKE skal benytte kokosolje som solkrem. Før jeg (Anniken) finstuderte hjemmelaget hudpleie (den gang jeg rått slukte alt Pinterest fortalte meg) trodde jeg dette selv. Vel, både jeg (den gang) og disse menneskene tar feil. La oss se på hvorfor:

Påstand # 1: Å bruke solkrem gjør deg mer utsatt for kreft

Argumentet

Tilbake i 2000 ble en svensk studie om solkrembruk publisert. De hadde fulgt 1484 personer fra 1995 til 1997 for å overvåke forekomsten av melanom mellom personer som ofte brukte solkrem, og personer som ikke gjorde det. Funnene var overraskende; gruppen som brukte solkrem, var mer sannsynlig å utvikle ondartet melanom. Dette funnet har ført til at utallige mennesker tror at det å bruke solkrem fremkaller kreft.

Sannheten

Det er to ekstremt viktige detaljer i den studien som sjelden rapporteres om: Den første er at styrken som ble brukt var SPF 6. SEKS! Det er så lavt at det er latterlig. Det nivået av SPF er omtrent det du finner i en sololje; det er ikke meningsfull solbeskyttelse. Hvis den solkremen var en hjelm, ville det vært en strikkelue.

Den andre detaljen er at personene som brukte solkrem rapporterte å bruke mye mer tid ute i solen, mens de som ikke hadde solkrem, unngikk solens eksponering. «[Oddsene for å utvikle ondartet melanom var høyere] hos personer som rapporterte at solkremens bruk gjorde dem i stand til å bruke mer tid på å sole seg.»

Den faktiske konklusjonen av studien var at de som benyttet solkrem (spesielt solkrem med lav SPF) tilbrakte tid ute i solen som langt oversteg beskyttelsesevnen til solkremen de brukte. Dette har ingenting å gjøre med solkremen, og alt å gjøre med at den ble brukt feil. Selv om dette ikke nødvendigvis betyr at bruk av solkrem forhindrer kreft, betyr det definitivt at det ikke forårsaker det!

Resultatet

Bruk solkrem ansvarlig. Ikke smør den på om morgenen for så å tilbringe hele dagen i solen, og forvente at den skal beskytte deg som et slags overnaturlig skjold. Solkrem må brukes regelmessig (typisk anbefaling er hver annen time), spesielt hvis du svetter eller svømmer. Den er ikke uovervinnelig, og du blir heller ikke uovervinnelig å ha den på deg. Dette er en del av grunnen til at du ikke kan kjøpe SPF 120 solkrem i Australia; De gjør brukeren over-sikker og uforsiktig (Australian Therapeutic Goods Administration tillater maksimalt krav på SPF 50+).

Påstand # 2: Solkrem innholder kreftfremkallende stoffer

Argumentet

En av hovedgrunnene for å lage egen hudpleie er å unngå farlige og potensielt skadelige ingredienser som finnes i mange butikkkjøpte produkter. Oxybenzone (et kjemisk UVA / UVB filter) og Retinyl palmitat (en form for vitamin A) er de to ingrediensene som anses som mest lumske.

LES OGSÅ  Lage egen antibac? La det være!

Sannheten

Analyse av studien som ofte refereres til for å bevise farene ved oxybenzone (der rotter ble matet med oxybenzon – og vi er ikke rotter, og vi spiser ikke oxybenzon) indikerer «både applikasjonsregimer og tidsperioder som kreves for å oppnå systemiske nivåer av oxybenzone ekvivalent per kropps masse er i det vesentlige uoppnåelig «(Det tilsvarer ca. 35 år med bruk av SPF 30 på hver cm av kroppen din hver eneste dag). Analysen bemerker også «i en menneskelig studie viste oksybenzon ikke signifikant hormonforstyrrelser, selv ved bruk av en formel som innholdt 10% oksybenzon. Faktisk, etter 40 års bruk, finnes det fortsatt ikke en offentliggjort studie som viser til akutte toksiske effekter hos mennesker med systemisk opptak av oxybenzon. »

Når det gjelder retinylpalmitat, Safety of retinyl palmitate in sunscreens: A critical analysis : En kritisk analyse (Steven Q. Wang, MD, Stephen W. Dusza, DrPH, Henry W. Lim, MD) konkluderte med «det finnes ingen bevis for at inkludering av retinylpalmitat i solkrem er fotokarsinogen hos mennesker, og retinylpalmitat i solkrem har samme farmakologiske, biologiske og toksikologiske profiler og endogent retinylpalmitat i menneskelig hud. «

Resultatet

Bevisene for at oksybenzon og / eller retinylpalmitat er skadelig ser ut til i beste fall å være tvilsomme. Men selv om du ikke er overbevist om sikkerheten til oxybenzon, retinylpalmitat eller noen annen solkrem-ingrediens, finnes det mange solkremer som ikke inneholder oxybenzon eller retinylpalmitat. Hvis du vil unngå en ingrediens, finnes det et produkt på markedet som passer deg. Kjøp det produktet.

Påstand # 3: Solkrem skader miljøet

Argumentet

Ingrediensene i solkrem dreper korallrev og ødelegger dyrelivet.

Sannheten

Noen studier viser at høye konsentrasjoner av UVA / UVB-filter i hav og vann kan skade fisk og koraller, men i konsentrasjoner som er mye høyere enn det som for tiden finnes i hav og vann. Det betyr ikke at disse havene og innsjøene kanskje ikke når disse konsentrasjonene en dag, dog.

Realistisk sett påvirker alt vi gjør på vårt miljø på en eller annen måte. Hvis du boikotter solkrem for å redde korallrevene, håper jeg at du også er en Raw Food veganer som går eller sykler overalt og aldri kjøper produkter laget mer enn 20 kilometer fra inngangsdøren din. Vi påvirker alle vårt miljø; gjør ditt beste for å ta gode og grønne beslutninger, men å utpeke solkrem som om det er en enkelt ting som ødelegger planeten vår, er litt latterlig. Du vil sannsynligvis gjøre mer bra for jorden ved å kutte ned på animalske produkter, og i det minste finnes det bra forskning som tyder på at en bestemt forandring vil redusere sjansene for å utvikle kreft i stedet for å øke dem.

Løsningen

Hvis du vil unngå en ingrediens, finnes det et testet solkremprodukt på markedet som passer deg. Kjøp det produktet. Men innse at alt påvirker vårt miljø, og solkrem er ikke ene og alene faktoren (pun intended) som ødelegger planeten vår.

Påstand # 4: Solkrem er dyrt

Argumentet

Solkrem er dyrt. Ingrediensene som brukes i en mineralbasert solkrem er billige, derfor vil det være billigere å lage min egen.

Sannheten

Du har rett – solkrem er ganske dyrt. Da jeg (Marie) bodde i Australia, skjønte jeg raskt at solkrem skulle trenge et eget budsjett, siden jeg måtte bruke den oftere og i større doser enn jeg noensinne måtte i Canada. Det er imidlertid dyrt av en grunn. Solkrem er et stoff, og må gjennomgå omfattende utvikling og testing av ekte forskere i ekte laboratorier for å sikre effektiviteten. Fordi teknologien innen solkrem er i stadig utvikling, gjenspeiler dette prisen for hva denne pågående forskningen koster (i motsetning til for eksempel ibuprofen eller paracetamol).

For å ta eksempelet «det ville være billigere å lage min egen»: nei, det ville det ikke. Hvis du skal gjøre det korrekt og i tillegg få sluttproduktet testet, må du regne med hundrevis (om ikke tusenvis) av kroner i testing, for ikke å nevne tusenvis av kroner for spesialutstyr.

LES OGSÅ  Oppskrift på enkel ansiktskrem

Ingrediensene er kanskje billige, men resten er det absolutt ikke. Profesjonell kosmetisk kjemiker Amanda Foxon-Hill som driver Realize Beauty har samlet sine erfaringer der hun forsøker å utvikle sin egen solkremformel på sin blogg. Den første solkremformelen hun laget og ønsket å få testet hadde et tak på $ 700 (rundt 6000,- NOK), og for meg må det være nær et tiår med solkremutgifter! Hvis du leser innleggene hennes (linker nedenfor), er det ikke vanskelig å se hvordan du kan bruke et par levetids verdi av solkrembudsjett på solkremstesting og fremdeles aldri produsere et brukbart sluttprodukt. Amanda er profesjonell og har jobbet med solkrem i mange år og synes fortsatt det er en formidabel utfordring.

Løsningen

Se etter salg (jeg kjøper mine på slutten av sesongen), men dette er ikke noe du bør prøve å redusere utgifter på ved å lage det selv. Som Amanda sier «du kan lage solkrem hjemme og du trenger ikke nødvendigvis noe spesielt utstyr, men du trenger å få det riktig testet for å sikre at du ikke setter deg og din familie i fare med solkrem som er ineffektiv .» Og det kommer ikke til å resultere i noen form for kostnadsbesparelser!

Påstand # 5: Solkrem er overvurdert og unødvendig

Argumentet

Mennesker trenger vitamin D, og ​​vi bruker så mye solkrem at vi er i ferd med å utvikle en vitamin D-mangelepidemi. Solen er bra for deg i små doser.

Sannheten

Anbefalinger varierer på hvor mye soleksponering som kreves for å skape D-vitaminet som kroppen vår trenger – hovedsakelig fordi mengden varierer med hudtonen og solens styrke uansett hvor du er, men jeg har ennå ikke funnet en anbefaling høyere enn tjue minutter. Kroppene våre lagrer ikke overflødig vitamin D, så når du har fått nok solstråling til å skape det vitamin D, er mer bare unødvendig solstråling. Avhengig av hvor du bor i verden, er det i store deler av året ikke nok UVB-stråling for kroppen til å produsere vitamin D, så hvis du er bekymret for vitamin D-nivåene dine, bør du supplere.

Løsningen

Dette er enormt avhengig av hvor du bor, hudtonen og sesongen, men ingen hudlege vil fortelle deg at solkrem er helt unødvendig.

hjemmelaget solkrem

Påstand # 6: Solkrem forhindrer faktisk ikke kreft

Argumentet

Vi kan ikke bevise at solkrem forhindrer hudkreft.

Sannheten

Jo, det kan vi – i det minste når det kommer til hudkreft forårsaket av UVA og UVB eksponering. Vi vet at det store flertallet av hudkreft skyldes skade på DNA fra hudceller, som skyldes eksponering for UVA og UVB-stråling. Vi vet (takket være dyre laboratorietestinger) at solkrem reduserer eksponeringen mot UVA- og UVB-stråler.

Hvis du foretrekker flere anekdotiske bevis, ta en titt på Australia. Australia er kjent for sine solfylte strender, og det hullet i ozonlaget betyr derfor at australsk sol er effektivt overladet. Ifølge Cancer Council Australia:

  • Australia har en av de høyeste hudkreftnivåene i verden … de fleste tilfeller av hudkreft i Australia skyldes eksponering for UV-stråling i sollys.    
  • Solbrenthet forårsaker 95% av melanomer, den mest dødelige form for hudkreft.     
  • Omtrent to av tre australiere vil bli diagnostisert med hudkreft innen de er 70 år    
  • Forekomsten av hudkreft [i Australia] er en av de høyeste i verden, to til tre ganger høyere enn i Canada, USA og Storbritannia.

Mer sol, mer hudkreft. Som vokst opp i Canada (Marie), var det meste av kreftforebyggende reklame jeg ble utsatt for rettet mot røyking. Da jeg flyttet til Australia, handlet det om soleksponering.

Løsningen

UV-stråler forårsaker hudkreft, og god solkrem hindrer / reduserer eksponeringen for disse strålene.

hjemmelaget solkrem

Påstand # 7: Men oppskriften min fungerer!

Argumentet

Jeg har laget solkrem og jeg bruker den hele tiden på meg selv / min familie og det fungerer!

Sannheten

Har du fått det profesjonelt testet? Hvis du ikke har det, vet du ikke om det virker. UVB-stråler er det som forårsaker brannskader, så mens du kanskje kan si med viss sikkerhet at du ikke er solbrent, har du ingen anelse om du er beskyttet mot UVA-stråler, og det er strålene som forårsaker usynlig (og farlig) skade.

LES OGSÅ  Mineralolje - et nøytralt syn på en nøytral olje

Solkrem er langt vanskeligere å lage enn mange tror. Men jeg skjønner at mange tror det er enkelt – jeg gjør det. Du ser på en ingrediensliste på en mineralsk solkrem og alt ser kjent ut. Du har sinkoksid og titandioksid! Du har laget bleiekrem ​​før, hvor forskjellig kan solkrem være? Det er de samme ingrediensene, så det betyr at det er det samme – ikke sant?

Ingrediensene er kanskje billige, men resten er det absolutt ikke. Profesjonell kosmetisk kjemiker Amanda Foxon-Hill som driver Realize Beauty har samlet sine erfaringer der hun forsøker å utvikle sin egen solkremformel på sin blogg. Den første solkremformelen hun laget og ønsket å få testet hadde et tak på $ 700 (rundt 6000,- NOK), og for meg må det være nær et tiår med solkremutgifter! Hvis du leser innleggene hennes (linker under punkt # 4), er det ikke vanskelig å se hvordan du kan bruke et par levetids verdi av solkrembudsjett på solkremstesting og fremdeles aldri produsere et brukbart sluttprodukt. Amanda er profesjonell og har jobbet med solkrem i mange år og synes fortsatt det er en formidabel utfordring.

Løsningen

Med mindre du har fått formelen din profesjonelt testet, har du ingen anelse om den virker, og det faktum at den ser ut til å fungere på deg, er i realiteten et ubrukelig argument.

Å lage din egen solkrem er som å anta at muggent brød er det samme som penicillin fordi de begge er mugg, og deretter forsøke å behandle lungebetennelsen med noen ubeskrivelige rester du fant innerst i kjøleskapet. Vi får penicillin fra Penicillium, så hvorfor dropper vi ikke bare alle farmasøytiske selskaper og spiser muggen mat når vi føler oss syke i stedet? Fordi vi vet at det ikke er det samme. Ditto for DIY solkrem. Det er så mye mer enn summen av ingrediensene.

Konklusjon

Solkrem er ikke alt når det kommer til solbeskyttelse, og jeg prøver ikke å påstå at det er det. Beskytt deg også med hatter, klær, skygge og solbriller. Hold deg unna solen på den varmeste delen av dagen. Ikke forsøk å oppnå en brunfarge med vilje. Ja, noe soleksponering er bra, men det kreves ikke mye for å produsere mengden vitamin D som kroppene våre trenger.

Solkrem bør ikke være hele solbeskyttelsesplanen din, men den bør være en del av det. Det er ingen grunn til å utelate den, og så mange grunner til å inkludere den. Uansett om du vil se ung ut i flere tiår (Nicole Kidman vil ikke krysse gaten uten å bruke hatt og hennes hud ser fortsatt ut som huden til en 18-åring) eller bare vil unngå å utvikle hudkreft, vil solkrem hjelpe. Og selv om du fremdeles ikke vil bruke solkrem, bør du ikke lage din egen.

Som mange ting er solkrem så mye mer enn summen av ingrediensene. Å lage solkrem er en kompleks, svært variabel prosess som er best overlatt til eksperterne. Heldigvis er det dusinvis (om ikke hundrevis) av forskjellige profesjonelt lagde og solkremer på markedet, så uansett hvilke ingredienser du kanskje prøver å unngå, eller hvilken pris du prøver å betale, finnes det solkrem for deg!

Mer lesning:

Marie Rayma er forfatter og lager egne hudpleie- og sminkeprodukter. Hun har gitt ut boken Make it up og den kan bestilles her. Hun driver bloggen Humblebee & Me der hun ukentlig poster nye oppskrifter

Humblebee & Me


hjemmelaget solkrem hjemmelaget solkrem hjemmelaget solkrem hjemmelaget solkrem hjemmelaget solkrem hjemmelaget solkrem hjemmelaget solkrem hjemmelaget solkrem hjemmelaget solkrem hjemmelaget solkrem