Kakaosmør for huden: Hvis vi måtte gjette, får ordet “kakao” deg til å tenke på sjokolade i utgangspunktet. Forhåpentligvis vet du imidlertid at selv om det på sett og vis er relatert til sjokoladen vi spiser, er kakaosmør et helt annet produkt. Vi sier ikke at det er uspiselig – kakaosmør brukes noen ganger faktisk som et matprodukt. Likevel blir det oftere sett på som en topikal ingrediens på grunn av hvor bra det er for huden din.

kakaosmør for huden

Hva er kakaosmør?

Litt bakgrunn: Kakaosmør kommer fra kakaobønnen, som finnes inne i kakaopoden, som vokser på kakaotreet. Kakaopoden er en stor, kalebassformet frukt; inne i poden er det 30 til 40 kakaofrø. Etter at disse frøene er tørket, stekt og presset, ekstraheres vegetabilsk fett fra bønnene; du kan til og med gjøre det hjemme hvis du vil. Det fettet er det vi kjenner som kakao “smør”, og det som er igjen kan males ned til å bli kakaopulver. Fast ved romtemperatur, har kakaosmør et lavt smeltepunkt og en superlang holdbarhet på rundt to til fem år.

Fordeler med kakaosmør for huden

  • Kakaosmør er en fantastisk fuktbevarer, siden den er full av fettsyrer. Den inneholder oljesyre, palmitinsyre og stearinsyre, som alle gir næring til huden.
  • Det er et antioksidantkraftverk: Kakaosmør inneholder mye antioksidanter, som hjelper til med å bekjempe skader fra frie radikaler, noe som kan forårsake aldring av huden, mørke flekker og livløs hud. Å beskytte huden din mot frie radikaler er viktig for å holde den sunn og ungdommelig.
  • Kakaosmør er også betennelsesdempende – noe som også hjelper mot aldring av huden.
  • Kakaosmør sies å kunne hjelpe på sensitiv hud, og hudirritasjoner som eksem og dermatitt.
  • Noen undersøkelser [kilde] antyder at kakaosmør har potensiale til å forebygge og behandle hudsykdommer. Det kan også beskytte huden mot skader som kan føre til for tidlig aldring. Disse effektene må fortsatt bekreftes av fremtidige studier.
LES OGSÅ  Her kjøper du emballasje

Hvordan bruke kakaosmør

Kakaosmør er allment tilgjengelig og billig. Du finner både raffinert og uraffinert, men førstnevnte er ikke like lett å få tak i. Ikke er den å anbefale heller, fordi alle raffinerte produkter generelt har mistet mange av sine gode egenskaper i raffineringsprosessen. Raffinert benyttes når duften av sjokolade ikke skal overdøve andre ingredienser. Noen misliker også den sterke duften av sjokolade (…), så for de det gjelder kan raffinert være løsningen.

Kakaosmørprodukter skal være skånsomme mot huden, men også fyldige og fuktighetsgivende. Kakaosmør er faktisk ganske hardt ved lavere temperaturer. Men legg et stykke kakaosmør i håndflaten din, så begynner det å smelte umiddelbart – denne egenskapen er grunnen til at det er en flott ingrediens i produkter som leppepomade. Det holder produktene faste, men smelter ved kontakt med huden. Selvfølgelig vil ikke smeltepunktet være noe å bekymre deg hvis du kjøper den i pisket eller kremformet form. Benytter du et kakaosmør-ptodukt på fuktig hud vil det bidra til å låse fukten inne i huden.

Det finnes mange næringsstoffer og vitaminer i kakaosmør: vitamin E og vitamin K, kolin, magnesium, kobber og jern. Jern finnes vanligvis i grønne bladholdige matvarer som spinat og brokkoli, og er en flott ressurs for en glødende hudfarge. Kobber er en populær ingrediens for hudpleie for å støtte sunne kollagen- og elastinnivåer for smidig, elastisk hud.

Kakaosmør for huden

Kakaosmør faktaboks

Hva er det?Kakaosmør er fett utvunnet fra kakaobønner
INCITheobroma Cacao Seed Butter
UtseendeHarde biter eller pellets med lys beige/gul farge
TeksturHardt og sprøtt ved romtemperatur – akkurat som en god sjokoladeplate. Når den smelter, er oljen tynn og glatt og absorberes lett av huden.
DuftHimmelsk! Som verdens beste og reneste sjokolade.
AbsorbasjonsevneRask
Smeltepunkt 34°C
Hvorfor bruke det i hudpleie?Kakaosmør kan benyttes som et fortykningsmiddel i kremer og lotions. På grunn av duften er den også helt nydelig å bruke i alt til ansikt, inkludert leppeprodukter.
Trenger du det?Ja, jeg mener kakaosmør er uunnværlig i hjemmelaget hudpleie. Den er fantastisk til tørr hud, men duften alene er nok til at jeg mener den er essensiell.
StyrkerFantastisk duft, glatt tekstur, det er et sjeldent sprøtt smør.
SvakheterIkke alle liker duften. Kan potensielt tette porer.
Alternativer og erstatningerKokum butter eller tucuma butter. Jeg har ikke prøvd noen av dem.
HoldbarhetTo til fem år ved riktig oppbevaring: tørt, mørkt og kjølig.
Hvor kan du kjøpe det?Sunvita, Life, Sunkost m.fl. Bare Google det, det finnes utallige forhandlere i Norge.
Kakaosmør for huden

Kakaosmør for huden: hva kan jeg bruke det til?

Jeg anbefaler kakaosmør spesielt til leppepomader. Ikke bare dufter den himmelsk, den er også spiselig, gir en perfekt konsistens, mye fuktbevarende fett, og en flott glans. Sistnevnte gjør at den får dobbel funksjon: lip Gloss og Lip Balm i ett. Her finner du oppskrift på leppestift med kakaosmør.

LES OGSÅ  Sheasmør - den ultimate guiden

Kakaosmør er spesielt herlig sammen med kokosolje. Dette gjelder enten du lager en leppepomade, en ansiktskrem eller et body butter. Kombinasjonen av de to dufter så himmelsk at du nesten ikke klarer å la være å smake på den …

Du får kjøpt kakaosmør i store “chunky” biter, ellers om pellets. Pellets er enklest å håndtere. Fordi kakaosmør kan være litt hardt å skjære, er det lettere å veie opp pellets.

Selv om du strengt tatt klarer deg uten kakaosmør i de fleste oppskrifter på hjemmelaget hudpleie, så finner du ikke noen annen ingrediens som ligner. Hvis du elsker duften av sjokolade, så er dette en helt uunværlig ingrediens. Jeg synes også den gir en vidunderlig og silkemyk konsistens til kremer. I tillegg absorberes den lett av huden. Så mitt råd er: har du ikke testet kakaosmør enda, gå til innkjøp av det i dag! 🍫

Kakaosmør for huden Kakaosmør for huden Kakaosmør for huden

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.