Kokosolje for hud og hår. Fordeler, hvordan bruke den, hvor kjøpe den og hvordan lage egne oppskrifter.

Kokosoljen har blitt enormt populær de siste årene, og har blitt hyllet av utallige kjendiser som et vidundermiddel. Den benyttes ofte av personer med tørr hud og tørt hår, og den kan benyttes i en rekke hjemmelagde hudpleieprodukter.

Det finnes utallige gode oljer man kan benytte i hjemmelaget hudpleie, men i akkurat dette innlegget skal jeg ta for meg kokosolje. Hva kan den brukes til? Er den så fantastisk som det hevdes? Er det sant at den kan tette porene? Hva er egentlig MCT-olje?

Jeg skal gi deg svar på alt dette + litt til 🥥

Kokosolje for hud og hår

Hva er kokosolje?

Kokosolje lages ved å presse ferskt kokosnøttkjøtt eller tørket kokoskjøtt (copra). Jomfru kokosolje bruker ferskt kjøtt, mens raffinert kokosolje vanligvis bruker copra. I motsetning til olivenolje er begrepene «jomfru» og «ekstra jomfru» ikke regulert når det gjelder kokosolje.

Kokosolje er antibakteriell, noe som kan bidra til å rense huden og redusere mikroorganismer på huden. De høye nivåene av linolsyre og omega-6 fettsyrer kan bidra til å holde huden myk og glatt.

Kokosolje selges vanligvis som en fast olje (litt smør-aktig), men har et lavt smeltepunkt (nesten romtemperatur) og smelter ofte når det er over 24 grader. Dette gjør den til en kjempefin massasjeolje. Kokosolje tåler også høye temperaturer, noe som gjør at den ikke harskner så fort. Den mister derfor ikke så mange av sine gode egenskaper når den varmes opp i vannbad, noe som ofte må til når du lager dine egne hudpleieprpdukter.

LES OGSÅ  Mineralolje - et nøytralt syn på en nøytral olje

Når man bruker kokosolje i hjemmelagde hudpleieprodukter, er det derfor viktig å huske på at produktet du lager vil endre konsistens utifra hvor den oppbevares (romtemperatur, kjøleskap etc.).

MCT – er ikke det også en kokosolje?

Vel, ja, det kan det være. Stort sett stammer MCT-oljer fra kokos, men du finner også MCT basert på palmeolje. MCT står for Medium Chain Triglycerider. Fordi molekylene er mindre i MCT-oljer, egner de seg bra til hudpleie. Oljen trekker inn i huden, noe en fast kokosolje kan ha problemer med (de lærde strides, det foreligger ikke nok vitenskapelig forskning bak dette foreløpig). MCT skal også være en superolje hva gjelder helse, men det går jeg ikke inn på her. Du kan lese mer om MCT-oljens helsefordeler her.

Er den komedogen? Her viser min grundige research kun én ting; alle mener noe, få mener det samme, ingen vet egentlig noe.

Jeg har funnet sider som hevder den definitivt vil tette porene dine på lik linje med vanlig kokosolje, og jeg finner hudpleieprodusenter som bruker oljen i sine produkter nettopp på grunn av de anti-komedogene egenskapene. Litt mer om dette lenger ned i artikkelen.

Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation

Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils

https://www.carolinehirons.com/

Kokosolje fakta

Hva er det?Oljen presset fra kjøttet av kokosnøtter. Avhengig av omgivelsestemperaturen der du bor, kan den være flytende eller fast.
UtseendeNår den er fast, ligner den en tykk, hvit smørlignende olje, og når den er flytende, er den en anonym klar væske.
TeksturEn fast, myk hvit olje som blir flytende ved hudkontakt. Hvis du bor et sted med en omgivelsestemperatur over 24 ° C / 75 ° F, vil det være en flytende olje. Når den er smeltet, er den en ekstremt glatt olje med gode smøreegenskaper.
LuktHelt fantasisk! Kjøper du en uraffinert virgin kokosolje får du duften av piña colada, Kjøper du en raffinert variant, får du en olje fri for lukt.
Hvorfor bruke det i hjemmelagde oppskrifter?I såpe bidrar kokosolje med utrolig boblende skum som er nesten umulig å få med andre oljer, og det er grunnen til at kokosolje er med i nesten hver eneste såpeoppskrift du finner. I kroppsprodukter elsker jeg å bruke den for sin utrolige duft og for gliden; kokosolje er så glatt at den passer fint sammen med hardere oljer (som sheasmør). Den er også deilig i leppeprodukter.
Smeltepunkt24°C/75°F
Trenger du den?Ja! Den er superallsidig og lukter fantastisk.
Raffinert eller uraffinert?Gjerne begge; De raffinerte / blekede / deodoriserte oljene passer til såpe (det er mye billigere), og den jomfruelige varianten til alt annet.
StyrkerDeilig duft, evnen til å svitsje fra fast til flytende form, og tilbake. Passer til mye. Antibakteriell.
SvakheterDen er litt tynn til å være en god fuktighetskrem i veldig tørt klima. Kan tette porer.
Oppbevaring og holdbarhetLagret et sted kjølig, mørkt og tøt, bør kokosolje vare minst et år eller to.
Tips og triks!Virgin kokosolje er en av få ingredienser som vil sette duft på sluttproduktet. Bland det med gylden bivoks og kakaosmør, og du har en himmelsk miks.
Hvor kjøper du det?Din nærmeste matbutikk har garantert den raffinerte varianten, de mer godt utvalg har også Virgin. Innvandrerbutikker pleier å ha godt utvalg. Helsekost har det også, men er ofte noe dyrere. kan også kjøpes på nett fra for eksempel Sunvita eller Altshop m.fl.

Kokosolje for hud og hår: fordeler

Kokosolje har mange fordeler for huden. Den er antimikrobiell, noe som kan bidra til å redusere mengden bakterier på huden.

LES OGSÅ  Er Matcha egentlig så bra for huden som det hevdes?

Dette kan bidra til å redusere utbrudd som skyldes store mengder mikroorganismer på huden. Men hvis du har sensitiv hud eller er utsatt for akne, kan det være lurt å unngå å bruke kokosolje i ansiktet. Kokosoljens komedogene vurdering er 4, noe som betyr at den har evnen til å tettet porer og forårsake kviser.

Kokosolje inneholder mye omega-6 fettsyrer, noe som gjør den veldig mykgjørende og beroligende for huden. Det kan holde huden myk og glatt, samt bidra til å redusere fine linjer og rynker. Mange steder vil du kunne lese at oljen er fuktgivende, men dette er litt misvisende. Ingen oljer er fuktgivende, for de inneholder ikke fukt (vann).

Det de derimot kan bidra med, er å bevare fukt ved å legge en beskyttende hinne over huden. Dette betinger at huden først blir matet med en vannholdig ingrediens, så som en fuktighetskrem, et vannbasert serum, eller rett og slett … vann. Fukt huden med friskt vann, smør olje på den våte huden, og den vil hjelpe til med å låse fukten inn i huden.

Det blir av mange hevdet at kokosolje har for store molekyler til å trenge inn i huden. Jeg har funnet denne undersøkelsen som hevder det motsatte.

Videre var ekspresjonen av inflammatorisk profil lavere i den kokosnøttoljebehandlede gruppen etter eksponering for UVB-stråling [75]. Aktuell kokosnøttolje beskytter huden mot UV-stråling [65].

Kokosolje for akne – hva er egentlig sant?

Kokosolje for håret – reparerer, forebygger og beskytter

Når det gjelder hår og kokosolje, er det bare én ting å si: bruk den!

LES OGSÅ  Honning som ansiktsrens

I en forskningsrapport fra 2003 [kilde] hvor det er forsket på kokosolje kontra mineralolje og solsikkeolje, viser det seg at kokosolje kan hindre proteintap fra håret. Hår som mangler protein som følge av farging, sol, bleking og andre skader, blir tørt og sprøtt og brekker lett. Her kan kokosolje være en god og naturlig ingrediens å benytte i sin helt rene form.

Fra forskningsrapporten:

The findings clearly indicate the strong impact that coconut oil application has to hair as compared to application of both sunflower and mineral oils. Among three oils, coconut oil was the only oil found to reduce the protein loss remarkably for both undamaged and damaged hair when used as a pre-wash and post-wash grooming product. Both sunflower and mineral oils do not help at all in reducing the protein loss from hair.

Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage

Kokosolje, som er et triglyserid av laurinsyre (hovedfettsyre), har høy affinitet for hårproteiner og er på grunn av sin lave molekylvekt og rette lineære kjede i stand til å trenge inn i hårstrået. Mineralolje, som et hydrokarbon, har ingen affinitet for proteiner og er derfor ikke i stand til å trenge gjennom og gi bedre resultater. I tilfelle med solsikkeolje, selv om det er et triglyserid av linolsyre, vil den på grunn av sin store struktur (på grunn av tilstedeværelsen av dobbeltbindinger), ikke trenge inn i hårfiberet. Den har med andre ord ingen innvirkning på proteintapet.

Kokosolje for hud og hår: populære bruksområder

Kokosolje kan brukes både i kremer, lotions, body butters, renseprodukter og hårkurer. Mulighetene er mange. Her får du tips til noen oppskrifter.

Kokosolje for hud og hår Kokosolje for hud og hår Kokosolje for hud og hår