Olivenolje i hudpleie: Som med all annen olje, hjelper også olivenolje til med å låse fukt inn i huden. Selv om olivenolje i hudpleie er litt «acquired taste» på grunn av lukten, er den lett tilgjengelig og derfor et førstevalg for mange. I tillegg har den masse fine egenskaper. Her får du vite hvilke.

De som lager mye såpe bruker olivenolje flittig. I hudpleie er den kanskje ikke fullt så vanlig. Som nevnt har det litt med duften å gjøre. Selv om olivenolje ikke lukter vondt (jeg synes i hvert fall ikke det), så kan man fort få assosiasjon til salatdressing, og duften blir derfor litt feil for mange.

Olivenolje fungerer som en antioksidant for huden, hvilket betyr at den til en viss grad kan forebygge aldring. Den er ikke alene en sterk anti-aldrings ingrediens, men sammen med andre virkestoffer er den en fin kompis.

Olivenolje i hudpleie

Olivenolje i hudpleie: Kan bekjempe hudkreft

Noe forskning [kilde] tyder faktisk på at å smøre olivenolj epå huden etter solen kan bekjempe kreftceller.

I studien påførte forskere oljen på huden til mus som hadde blitt utsatt for potensielt skadelige ultrafiolette (UV) stråler. Svulstveksten var betydelig lavere hos musene som hadde olivenolje på huden sammenlignet med de som ikke hadde det.

Forskere må imidlertid foreta mer forskning på dette området for å forstå effekten av olivenoljes antioksidantegenskaper på menneskehud.

Vitamininnhold

Olivenolje inneholder de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Noen av disse vitaminene kan være gunstige for huden.

LES OGSÅ  Er Matcha egentlig så bra for huden som det hevdes?

For eksempel har folk brukt vitamin E-olje topikalt gjennom historien for å behandle en rekke hudsykdommer, inkludert psoriasis og eksem.

Antibakterielle egenskaper

Olivenolje har vist seg å ha antibakterielle egenskaper. Imidlertid er det svært få studier om olivenoljes evne til å kontrollere bakterier på huden, så vi venter (u)tålmodig på videre forskning.

En liten studie [kilde] betraktet effekten av bruk av olivenolje og kokosolje på Staphylococcus Aureus-bakterier (link her for de som lese mer om bakterien) på huden. Resultatene viste at begge oljene hadde antibakterielle egenskaper, men Virgin kokosolje var mer effektiv når det gjaldt å eliminere bakteriene. Vi vet fra før av at kokosolje har potente antibakterielle egenskaper.

Likevel kan olivenolje noen ganger brukes til å behandle bakterielle infeksjoner i huden. Det kan også forbedre helingen [kilde] hos personer med fotsår forårsaket av type 2-diabetes.

olivenolje i hudpleie

Olivenolje i hudpleie: Fuktbevarer og After Sun

Noen bruker olivenolje som en alternativ body lotion ved å påføre den direkte på huden før de tørker av overflødig olje. Alternativt kan oljen påføres fuktig hud for å låse fukt inn i huden. Huden blir mindre klissete når den påføres våt hun kontra tørr hud. Men merk at olje ikke gir fukt, men fett, den hjelper bare huden å bevare fukt.

Basert på studien av dets antioksidanteffekter på mus (nevnt tidligere), kan olivenolje være spesielt gunstig når den påføres etter soleksponering.

Peeling

Blnad olivenolje med salt eller sukker for å lage en utmerket, billig og svært effektiv body scrub. Skrubb til kroppen er noe av det letteste innen DIY hudpleie du kan lage. Egner seg også utmerket som gave – alle elsker en god body scrub. Også kjempegod som fotskrubb.

Obs! Salt og sukker egner seg ikke som peeling til ansiktet. Til det er kornene for grove og vil kunne lage små rifter i den tynne ansiktshuden.

LES OGSÅ  Kakaosmør for huden - den ultimate guide

Sminkefjerner

Olivenolje bryter ned vannbestandige stoffer i øyesminke, slik at de lettere kan tørkes bort.

For å fjerne øyesminke er det bare å tilsette noen dråper olivenolje på en bomullsdott og tørke forsiktig av øyeområdet. Eller smør hele ansiktet inn med olivenolje, masser godt, og vask av med en myk frottéklut og lunkent vann. Tar rubbel og bit av all sminke!

Massasjeolje

Olivenolje kan fint benyttes som massasjeolje. Igjen så kan nok duften være litt for spesielt interesserte, men for de som ikke plages av den er olivenolje en super massasjeolje.

Olivenolje i hudpleie: til håret

Oljer har blitt brukt i århundrer for å gjenopprette glans og fuktighet i tørt hår, og olivenolje er ikke noe unntak. Påfør oljen i håret ditt – med fokus på områder som er spesielt tørre – og masser det gjennom. Gi deg selv litt hodebunnsmassasje mens du er i gang! La oljen virke i 30 minutter eller så (eller la den sitte i over natten, godt pakket inn i et håndkle), og vask deretter håret som normalt. Du må kanskje sjamponere to ganger for å få ut all oljen.

Potensielle ulpemper ved bruk av olivenolje i hudpleie

Selv om noen studier viser til at olivenolje har fordeler for huden, antyder andre at det ikke er det beste alternativet for alle.

Potensielle risikoer ved bruk av olivenolje i ansiktet inkluderer:

Skadet hudbarriere

En 2013-studie [kilde] rapporterte at bruk av olivenolje på tørr hud hos voksne og spedbarn ikke bør benyttes. Forskere antyder at det kan forårsake rødhet og skade det ytre laget av huden hos noen personer.

LES OGSÅ  Squalane - den magiske hemmelige ingrediensen

Atopisk eksem i barndommen

Olivenolje kan bidra til utviklingen av barneeksem, ifølge en 2016-forskning [kilde] , spesielt hos barn med en familiehistorie av tilstanden.

Tette porer

Olivenolje er en ganske tung olje som kan tette porene og kapsl einn bakterier hvis den brukes i overkant mye. Den bør brukes sparsomt, og tørk av overflødig olje med en myk klut eller bomullsdott rett etter påføring.

Bruk av olje av lav kvalitet

Det er viktig å bruke olivenolje av høy kvalitet. Oljer av lav kvalitet kan inneholde tilsetningsstoffer eller kjemikalier som kan irritere eller skade huden.

Du bør prøve å kjøpe fra et anerkjent merke og se etter sertifisering fra International Olive Council.

Forskning [kilde] fant at 73 prosent av de fem bestselgende importerte ekstra virgin olivenoljemerkene i USA ikke oppfylte de nødvendige kravene for olivenolje. Jeg vet ikke om det norske markedet kan vise til tilsvarende høye tall, men forhåpentligvis stiller vi strengere krav.

Avslutningsvis er det viktig at du kun benytter olivenolje av høy kvalitet. Det vil si Extra Virgin olivenolje, og helst ikke av den billigste sorten.

olivenolje i hudpleie

Olivenolje i hudpleie: Oppsummering

  • Olivenolje har noen fordeler for huden, inkludert vitaminer, antioksidanter og antibakterielle effekter. Forskningen på fordelene med olivenolje for ansiktet og huden er imidlertid begrenset.
  • Bevis tyder på at det kan forårsake bivirkninger hos noen mennesker, så personer med sensitiv hud bør bruke det sparsomt og gjøre en test på et lite hudområde først. Gni noen dråper av oljen på armen og se etter en reaksjon. Hvis ingen tegn vises i løpet av 48 timer, er det sannsynligvis trygt å bruke.
  • Husk å bare bruke sertifisert olivenolje av høy kvalitet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.