Sheasmør er en helt nydelig ingrediens som jeg anbefaler at du skaffer deg. Den er helt vidunderlig mot tørr hud, og spesielt mot hudplager som atopisk eksem og psoriasis. Denne afrikanske vidunderingrediensen er kjent for sine helende og mykgivende egenskaper.

Sheasmør

Sheasmør blir utvinnet fra nøttene til sheatreet som vokser i Afrika. Den har et høyt innhold av vitaminer og viktige fettsyrer som huden digger. Selv om smøret er fett, så absorberes det av huden. Jeg bruker sheasmør i nesten alle kremer jeg lager, jeg mener den er nærmest mirakuløs med hensyn til tørr hud.

Mange ragerer på duften til sheamsør. Den dufter litt “jordaktig”, om jeg kan kalle det det, men jeg synes den lukter mildt og naturlig. Du får kjøpt raffinerte varianter der duften er fjernet. Men som med alle andre raffineringsprosesser, forsvinner mang egode egenskaper underveis. Det du sitter igjen med etterpå, er som regel et mer estetisk produkt mht duft, utseende og konsistens. Men med langt færre gode egenskaper.

Den raffinerte kan du bruke i såpeoppskrifter og Body Butters. Men til ansiktet vil jeg sterkt anbefale deg å benytte den ubehandlede varianten.

Sheasmør og nøtteallergi

Selv om shea er en nøtt, så er den så lav på de proteiene som fremkaller allergier at den anses som trygg. Imidlertid kan du reagere på sheasmør om du forøvrig er allergisk mot latex (da kan du også reagere på bananer). Selv om sheasmør i de aller fleste tilfeller bedrer atopisk eksem, anbefales det at du tester det ut på et lite område først.

Hva bruker du shea til?

Den passer i både ansiktskremer, kroppskremer og såpe. Jeg lager selv ikke såpe i stor grad, så jeg overlater til såpeekspertene å poste disse oppskriftene. Shea har et smeltepunkt på 37°C, og bør smeltes langsomt over vannbad.

LES OGSÅ  Mineralolje - et nøytralt syn på en nøytral olje

En vanlig ulempe med sheasmør er at den kan bli kornete. Dette kan løses ved at den varmes opp langsomt og kjløes ned igjen. “Kornene” vil imidlertid smelte ved hudkontakt, så de har ingenting å si for det ferdige produktet utover utseendet.

Prøv gjerne denne oppskriften på herlige Body Butter med kakao og shea. Du kan selvfølgelig droppe kakao om du ikke ønsker farge på kremen.

sheasmør - ostara.no

Andre fantastiske egenskaper

 • Den er betennelsesdempende, noe som gjør den svært egnet etter soling, og på solskadet hud. Det må også nevnes at shea besitter en svak naturlig solfaktor på ca 3. Men dette er såpass lavt at du på ingen måte bør bruke den som alternativ solkrem. Solfaktor 3 vil beskytte deg i noen veldig få minutter. Men i kombinasjon med en god solkrem (ikke hjemmelaget), vil de gi ørlite ekstra beskyttelse, samt pleie.
 • Det kan bidra til å lindre tilstander som eksem, dermatitt og psoriasis. Sheas antiinflammatoriske egenskaper hjelper til med å berolige huden og lindre kløe. Dette kan være spesielt nyttig for inflammatoriske hudsykdommer, som eksem og psoriasis. Shea absorberer også raskt, noe som kan bety rask lindring for oppblussing. Forskning antyder til og med at sheasmør kan fungere like bra som reseptbelagte kremer ved behandling av eksem.
 • Det kan bidra til å berolige solbrenthet og andre hudforbrenninger. Forskning antyder at oljer kan være gunstige for overfladiske (første grads) hudforbrenninger, for eksempel solbrenthet. Sheas antiinflammatoriske komponenter kan redusere rødhet og hevelse. Dens fettsyrekomponenter kan også berolige huden ved å bevare fuktighet under helingsprosessen. Selv om forskerne i denne studien fastslår at bruk av sheasmør, aloe vera og andre naturlige produkter er vanlig, er det behov for mer forskning for å vurdere effekten.

Hjelper på vanlige hudlidelser

 • Shea er antibakteriell. En studie fra 2012 antyder at orale doser av sheabarkekstrakt kan føre til redusert antimikrobiell aktivitet hos dyr. Selv om det er behov for mer forskning, kan dette indikere mulige antibakterielle fordeler hos mennesker. På grunn av dette spekulerer noen i at lokal applikasjon kan redusere mengden av kviser som forårsaker bakterier på huden.
 • Shea er soppdrepende. Sheaprodukter har vist seg å bekjempe hudinfeksjoner forårsaket av sopp. Sheasmør er kanskje ikke i stand til å behandle alle slags soppinfeksjoner. Men vi vet at det dreper sporer fra soppene som forårsaker ringorm og fotsopp.
 • Det kan forebygge akne. Sheasmør er rikt på forskjellige typer fettsyrer. Denne unike sammensetningen bidrar med å rense huden din for overflødig olje (talg). Samtidig gjenoppretter shea fuktighet i huden ved å “låse” den inne i epidermis. Slik at huden ikke tørker ut eller føles “strippet” for olje. Resultatet er en gjenoppretting av den naturlige balansen mellom oljer i huden din. Noe som kan bidra til å stoppe kviser før den starter.
LES OGSÅ  Kokosolje for hud og hår - den ultimate guide

Sheasmør og aldersendringer i huden

Sheas fuktighetsgivende og antioksidantegenskaper fungerer sammen for å hjelpe huden din med å generere sunne nye celler. Kroppen din lager stadig nye hudceller og blir kvitt døde hudceller. Du blir faktisk kvitt et sted mellom 30 000 og 40 000 gamle hudceller hver dag. Døde hudceller sitter i det yttesrte hudlaget. Nye hudceller dannes i bunnen av det øvre hudlaget (epidermis). Med riktig fuktighetsbalanse på overflaten av huden din, vil du ha færre døde hudceller i veien for frisk celleregenerering i epidermis.

 • Det øker kollagenproduksjonen. Sheasmør inneholder triterpener. Disse naturlig forekommende kjemiske forbindelsene antas å deaktivere ødeleggelse av kollagenfibre. Dette kan minimere utseendet på fine linjer og føre til fyldigere hud.
 • Det hjelper med å fremme celleregenerering.
 • Det kan bidra til å redusere utseendet på fine linjer og rynker. Ved å øke kollagenproduksjonen og fremme ny cellegenerering, kan sheasmør bidra til å redusere det forskere kaller fotoaldring.
 • Shea innholder store mengder vitamin A og E, hvilket gjør den til en potent antioksidant.
 • Antioksidanter er viktige ingredienser mot aldring. De beskytter hudcellene dine mot frie radikaler som kan føre til for tidlig aldring og livløs hud.
sheasmør

Shea og hårpleie

 • Det kan bidra til å forhindre at håret brekker. Sheasmør har ikke blitt forsket på spesielt for sin evne til å gjøre håret sterkere. Men fra en 2017-studie fant man ut at en vestafrikansk plante med kjemisk likhet som shea, gjorde håret betydelig mer motstandsdyktig mot brudd.
 • Det kan hjelpe mot flass. En måte å behandle flass på (atopisk dermatitt) er å gjenopprette fuktighet i tørr og irritert hodebunn. En anmeldelse fra 2018 viste at shea, når det brukes i kombinasjon med andre fuktighetskremer, kan bidra til å redusere flassflak og redusere risikoen for oppblussing.
LES OGSÅ  Er Matcha egentlig så bra for huden som det hevdes?

Hvor kjøper du sheasmør?

Du kan kjøpe sheasmør her (uraffinert, som jeg anbefaler) og her (raffinert, om du foretrekker uten duft). Det finnes mange andre som også selger sheasmør, google deg frem til den du ønsker å kjøpe av. Sunvita er fra meg kun en personlig anbefaling. Jeg har ikke noe samarbeid med dem, og tjener ingenting på at du kjøper via mine linker.

Oppsummering

Sheasmør er fullpakket med viktige næringsstoffer som kan forbedre din naturlige hudfarge og hjelpe deg med å gløde fra innsiden og ut.

Selv om det regnes som trygt hver hudtype, har mange produkter som inneholder sheasmør andre ingredienser blandet inn.

Hvis du opplever bivirkninger du mistenker er knyttet til et sheasmørprodukt, må du avbryte bruken og oppsøke lege eller annen helsepersonell. De kan hjelpe deg med å avgjøre hva som forårsaker symptomene dine, og gi deg råd om neste trinn.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.