Hva er «slugging», og hvilke alternativer kan du bruke?

Slugging har gått viralt på Tik Tok, der du ser folk rett og slett kline inn hele ansiktet med god gammeldags vaselin. Formålet er å benytte dette som avsluttende del av hudpleierutinen om kvelden, for å «låse inn» alle de andre ingrediensene. På den måten skal du unngå tap av fukt i løpet av natten, og du våkner med en mye mer hydrert og «plump» hud.

Virker det? Ja, det gjør det faktisk. Og dette er på ingen måte noe nytt. Det nye er å kalle det «slugging», og at man bruker ren vaselin. Opprinnelig er dette bare en fet vannfri nattmaske (en nærende salve som hindrer fukttap), og produkter til dette formålet har eksistert i årevis.

Ordet «slugging» kommer av at det ser ut som en snegle har slimet seg over ansiktet ditt. Urk. Personlig foretrekker jeg ordet nattsalve eller nattmaske.

Slugging er en K-Beauty hudpleietrend som innebærer å dekke ansiktet ditt med petrolatum (mineralolje) eller vaselin. Dette er ment å forhindre transepidermalt vanntap og holde på fuktigheten i huden din. Det er en metode best egnet for tørre hudtyper.

alt om slugging

Må man bruke vaselin?

Nei, det du ikke. Men du kan absolutt bruke det, og det vil virke. I motsetning til hva hype’n var for bare noen få år tilbake (som jeg selv trodde på i mangel av ordentlig research), så er faktisk mineralolje et helt trygt produkt, selv om det er et biprodukt av petroleumsdestillasjon.

Mineralolje er et helt nøytralt og helt trygt produkt.

Det høres ikke ut som noe du vil ha på huden din, men fakta er at dette biproduktet er så kjemisk renset at det er fritt for alle skadelige stoffer. Det betyr også at det er fritt for alle aktive stoffer (det gir huden null næring), hvilket faktisk gjør det godt egnet for de med veldig sensitiv hud, allergikere, atopisk eksem og babyhud. Det er rett og slett et helt nøytralt stoff som legger en okkluderende barriere på huden.

En okkluderende barriere vil forhindre tap av fukt, og er derfor veldig godt egnet om natten. Ofte når vi våkner føles huden tørr og stram (med unntak av de med veldig fet hud), men med en nattmaske eller vaselin vil huden føles «plump», myk og hydrert.

Hvem bør benytte «slugging»?

Alle kan i prinsippet benytte den, men i utgangspunktet er det kun de med veldig tørr eller dehydrert hud som faktisk trenger den. De som bør være forsiktige med denne rutinen, er de med akneutsatt hud. Alt som hindrer huden fra å puste vil kunne trigge utbrudd. Det finnes nok av produkter på markedet som virker mer enn okkluderende nok, samtidig som huden puster og får næring i løpet av natten. Disse er å foretrekke for de aller fleste.

Det finnes bedre alternativer til vaselin.

Men igjen: har du ekstremt tørr og/eller dehydrert hud, kan «slugging», eller det å benytte en beskyttende nattsalve være en god ting.

LES OGSÅ  DIY: Milky Oil Cleanser

Merk at eksperter ikke enes om denne trenden, noen mener den er bra, andre dømmer den nord og ned. Det beste man kan gjøre er å finne ut av det selv. Uansett er det ikke farlig, og i aller verste fall kan du oppleve utbrudd i huden. Da er det bare å kutte det ut og gå tilbake til din vanlige hudpleierutine.

Lag din egen «slugging»-salve

Jeg har selv benyttet nattsalver i alle år, og sverger til det. Men jeg skal ærlig innrømme at jeg aldri har brukt ren vaselin. Hvorfor? Jeg mener det finnes bedre alternativer.

Har du en helt problemfri hud som sjeldent får urenheter kan du helt fint benytte billig vaselin. Det enkleste er rett og slett å teste det ut over en periode for å finne ut hva du og huden din personlig foretrekker.

Selv foretrekker jeg å lage mine egne «slugging»-salver (himmel, som jeg avskyr det ordet). De består enkelt og greit av bivoks og en baseolje, tilsatt vitaminer og antioksidanter. Du kan lage den så enkel eller så avansert du selv ønsker, og du vil da tilføre huden din næring i tillegg til beskyttelse mot fukttap. Det finnes ingen næring i vaselin, den vil kun beskytte mot fukttap.

Oppskrift på «slugging»-salve

Tips! Denne oppskriften har konsistens som vaselin. Ønsker du en fastere salve, minker du mengden baseolje til for eksempel 25 gram.

Oppskriften er satt opp både i prosent, gram og dråper (der det er aktuelt) for å gjøre det enkelt for deg. Totaloppskriften tilsvarer 40 gram. Gram kan ikke alltid oversettes direkte til milliliter. Det kommer helt an på ingrediensene. Denne salven passer i et 50 milliliters glass.

Som baseolje (tilsvarer 31 gram / 77,5%) blandet jeg tindvedolje, squalane og kokosolje, men du bruker akkurat de baseoljene du ønsker. Tindved gir salven en herlig gylden farge, og jeg benytter den nesten til alt – den er blant mine desiderte favorittoljer. I tillegg brukte jeg kokos fordi jeg elsker duften, og squalane fordi jeg mener det er noe av det beste du kan gi huden din. Den bidrar også til at alle andre ingredienser trenger bedre inn.

E-vitamin, A-vitamin og granatepleolje ble også tilsatt, les mer om alle disse lenger ned.

Oljefase

5 gram bivoks12,5%
31 gram baseolje*77,5%
0,8 gram e-vitamin16 dråper2%

Sluttfase (nedkjølingsfase)

1,2 gram granatepleolje24 dråper3%
2 gram A-vitamin40 dråper5%
Tilsvarer 40 gram100%

Jeg laget også en oppskrift til, det er den du ser i videoen. Den oppleves veldig lik som oppskriften over, men inneholder i tillegg kakaosmør og tindvedolje, sistnevnte setter en fantasisk farge på salven.

Oljefase

5 gram bivoks
30 gram kokosolje
10 gram squalane
3 gram kakaosmør

Sluttfase

5 dråper tindvedolje
15 dråper E-vitamin

Slik gjør du

Smelt bivoks i vannbad til den er helt flytende. Ha i baseolje og e-vitamin og rør rundt til alt er godt blandet. Ta av platen og ha i granatepleolje og A-vitamin. Hell blandingen over på egnet krukke før den stivner (det skjer relativt fort).

LES OGSÅ  5 naturlige ansiktsmasker
alt om slugging

Erstatninger og alternativer

I prinsippet behøver du bare to ingredienser i en «slugging»-salve, og det er bivoks og baseolje. De andre ingrediensene vil øke holdbarheten på produktet ditt, samt tilføre huden ekstra vitaminer og antioksidanter. Du kan droppe dem helt, eller du kan bytte dem ut med andre ingredienser.

Det er alltid en fordel å bruke E-vitamin siden det er en antioksidant som forlenger holdbarheten på produktet, men i denne oppskriften på kun 40 gram vil du nok bruke opp salven lenge før den rekker å harskne. Men E-vitamin er også bra for huden, ikke bare for produktets holdbarhet.

Baseolje

Når det gjelder *baseolje så benytt den oljen som passer din hudtype best, eller den du liker best. Baseoljen er den flytende oljen det er mest av i oppskriften. Du kan benytte vanlig økologisk olivenolje fra matbutikken, eller du kan velge en baseolje fra min nettbutikk om du ønsker (og da blir jeg selvsagt veldig glad🥰). Uansett hvilken baseolje du går for vil salven ha god effekt. Bare ikke benytt vanlig raffinert matolje, det vil gjøre alle hudproblemer verre.

Jeg har listet opp et lite utvalg baseoljer for deg. Velg én, eller bland flere slik at de tilsammen utgjør 31 gram av den totale oppskriften.

Aprikoskjerneolje: passer til alle hudtyper, men spesielt moden, tørr, sensitiv og problemhud som for eksempel eksem og psoriasis. Oljen er halvfet og absorberes middels hurtig i huden. Svakt gul, klar olje med mild duft av marsipan.

Avocadoolje: passer alle hudtyper men spesielt tørr, skadet, uren hud og eksemhud. Fet olje som absorberes langsomt, og passer godt i nattprodukter. Uklar grønn olje med utpreget svak duft av avocado.

Castorolje (ricinusolje): passer alle hudtyper og er en svært fet olje som absorberes langsomt i huden. Den er klar, fargeløs og tyktflytende olje med nøytral duft.

Granatepleolje: passer alle hudtyper, men spesielt moden hud, sensitiv hud og hudproblemer som eksem, uren hud, og skadet hud. Tørr olje som absorberes raskt i huden. Gulaktig farge med veldig «oljete» duft. Brukes kun i små doser, så ikke velg denne som din eneste baseolje (det ville også blitt veldig dyrt).

Olivenolje: passer til normal, tørr og sensitiv hud. Fet olje, som absorberes langsomt i huden. Fargen kan være grønn- eller gulaktig avhengig av kvalitet, og dufter tydelig av oliven. Kjøper du olivenolje i matbutikk, pass på at den er økologisk.

Squalane: passer alle hudtyper, og hjelper andre ingrediesner å trenge bedre inn i huden. Squalane er utvunnet fra oliven og er helt spesiell da den ligner hudens eget sebum. Kan brukes i opp til 30% av den totale oppskriften, men kan også benyttes alene direkte på huden.

LES OGSÅ  DIY: Shaving Cream til menn (med utskriftsvennlig etikett)

Tindvedolje: passer til tørr hud, moden hud og solskadet hud, samt til uren hud og eksemhud. Fet olje som absorberes langsomt i huden. Sterkt rødoransje olje med fruktig god duft.

Jojobaolje: passer alle hudtyper. Halvfet olje som absorberes hurtig i huden. Dette fordi den minner om hudens eget sebum, selv om den i konsistens er halvfet. Klar litt gyldengul farge med nøytral til svak nøtteaktig duft.

Kokosolje: passer alle hudtyper. Veldig fet olje som absorberes langsomt. Oljen er hvit og fast med intens duft av kokos. Bør ikke (pga. den faste konsistensen) brukes som baseolje alene i denne oppskriften, men blandes 50/50 med feks. aprikoskjerneolje. Liker du ikke duften av kokos anbefaler jeg ikke å benytte den raffinerte og duftnøytrale typen, siden den har mistet mye av sine gode egenskaper. Gå da heller for en helt annen duftnøytral olje, for eksempel mandel eller aprikoskjerne.

Mandelolje: passer alle hudtyper. Halvfet olje som absorberes middels hurtig i huden. Klar gul olje med svak nøtteaktig duft, med et streif av marsipan. Mandelolje (sweet almond oil) er ofte førstevalget for mange som baseolje, både av glade amatører og kommersielle aktører.

Bivoks

Når det gjelder bivoks i denne oppskriften så finnes det egentlig ingen erstatning. Det finnes flere typer voks, men da blir sluttresultatet et helt annet produkt. Candelilla-voks og carnauba-voks er de nærmeste veganske alternativene, men da må hele oppskriften endres i prosentforhold.

E-vitamin

E-vitamin passer til alle hudtyper og er et must i alle produkter du lager hjemme. E-vitamin er en antioksidant som beskytter både produktet ditt og huden din. Antioksidanter bremser produktet ditt fra å harskne, men må aldri forveksles med et konserveringsmiddel. I et vannfritt produkt er det supert mot harskning, men i et vannbasert produkt må du alltid ha et konserveringsmiddel i tillegg. Oljen er brunrød og veldig tyktflytende. Duften er helt nøytral.

A-vitamin

Dette er en mild form for A-vitamin som er blandet ut i baseolje og passer derfor alle hudtyper. Den er klar gul og tyktflytende med nøytral duft. A-vitamin forebygger hudens nedbryting av kollagen samtidig som den øker hudens elsastitet. Den er derfor en ypperlig ageless-ingrediens. A-vitamin booster cellefornyelsen og har også antiimflammatorisk effekt – det vil si at den passer godt til uren hud. A-vitamin kan gjøre huden ekstra sensitiv for solens skadelige stråler og bør derfor brukes om natten.

Eteriske oljer

Hva med eteriske oljer? Hvis du ikke har sensitiv hud og du har lyst til å ha i noen dråper eterisk olje, gjør det. Bare vær obs på at eteriske oljer kan trigge både allergier og hudproblemer, så sørg for å benytte en olje som er trygg for deg.

I tillegg er det lurt å tenke på at duften skal virke beroligende siden den skal benyttes om natten. Kamille og lavendel er fine dufter til nattbruk. I denne oppskriften ville jeg ikke brukt mer enn 5 – 10 dråper eterisk olje, men prøv deg frem til hva du og din hud liker. Du kan fint plusse på noen ekstra dråper eterisk olje i denne oppskriften uten at det endrer konsistensen.