Om hjemmelaget hudpleie og oppskriftene på bloggen (og i kurset)

Før jeg forteller mer om meg og min bakgrunn, har jeg lyst til å formidle min filosofi bak bloggen og kursene mine.

Du vil finne en del eksperter som hevder at hjemmelaget hudpleie er en uting, og ja, til og med skadelig.

Til det har jeg én ting å si: de har delvis rett.

Dessverre er uttalelsene fra ekspertene ofte unyanserte, og de er gjerne direkte svar på konkrete lukkede spørsmål. Så svarene er med andre ord helt korrekte i forhold til de enkle spørsmålene de har blitt stilt.

Ja, det er definitivt og udiskutabelt at sitron, castile såpe, kanel og bakepulver ikke har noe på huden å gjøre, men det kan fremstå som om dette er de gjeldende ingrediensene innen hjemmelaget hudpleie-bevegelsen.

Det er det selvfølgelig ikke.

Det hevdes også at det er nærmest umulig å lage hudpleie som faktisk virker. Vel, ja, om du bruker aloe vera, olje og litt plantesmør og tror du skal få en effektiv hudkrem som bekjemper rynker, så får du selvsagt ikke det (ikke er den trygg heller, siden du blander vann og olje uten å bruke konservering). Men markedet for oss som lager egen hudpleie er langt større enn nærmeste matbutikk.

For hva er egentlig aktive virkestoffer?

Det er ingredienser som aktivt gjør noe med huden. Syrer og vitaminer er eksempler på aktive virkestoffer. De kan bidra til å skånsomt bleke pigmentflekker og stramme opp huden. Blant annet.

Jeg digger aktive ingredienser. Og selv om det er grenser for hvor avanserte produkter du kan lage hjemme, er det ikke dermed sagt at det er meningsløst.

Jeg er veldig for kombinasjonen av hjemmelaget hudpleie og gode over disk-produkter

Personlig sverger jeg til merket The Ordinary, som har kuppet skjønnhetsbransjen med sin transparente filosofi og enkle «no nonsense»-produkter av høy kvalitet. Den lave prisen på produktene forteller alt om hvor lite et aktivt og godt produkt bør koste.

Foto av Claudia Mañas fra Unsplash

Men en krem med god fukt vil uansett hjelpe huden med å bevare spenst og hindre tap av fukt. Så om kremen ikke direkte utfører en aktivitet, så er den fortsatt med på å beskytte huden.

Aktivt? Nei. Fuktbevarende og pleiende? Ja.

En Body Scrub laget av sukker og olje vil ikke fjerne strekkemerker eller pigmentflekker (men hva gjør vel det bortsett fra laser?), men den vil fjerne døde hudceller og hindre fukttap ved å legge et silkemykt og beskyttende oljelag utenpå huden.

Aktivt? Nei. Velgjørende og fuktbevarende? Ja.

En leppepomade innholder ofte svært få ingredienser. De du kjøper over disk innholder stort sett det samme som de du lager selv. Forskjellen er gjerne at over disk-produktet inneholder billig mineralolje, mens den du lager selv kan du skjemme bort med deilig kakaosmør, sheasmør, bivoks og valgfri duft.

Aktivt? Nei. Beskyttende? Ja.

Poenget mitt? Hjemmelaget hudpleie – og hudpleie generelt – er så mye mer enn anti age og aktive ingredienser. Ekstremt mye av det du kjøper over disk inneholder nøyaktig de samme ingrediensene du putter i dine hjemmelagde produkter. Tro meg, I’v done the research!

Hjemmelaget er ikke nødvendigvis for enkelt

Du trenger bare kunnskap om, og tilgang på, de rette ingrediensene.

Ja, en maske av avokado føles bra, selv om det kanskje ikke har allverden av effekt på huden. Dette går derfor for meg under kategorien velvære.

En fuktighetskrem laget på squalane, sheamør, glyserin, vitaminer, fruktsyrekomplekser, blomstervann og emulgator (og konserveringsmiddel, selvfølgelig) er på langt vei en god fuktighetskrem. Dette kaller jeg god hjemmelaget hudpleie.

Er den like eksklusiv og full av aktive virkestoffer som den dyreste kremen i parfymeriet? Som regel ikke. Det utelater dog ikke at mange kremer over disk har enkle sammensetninger og er overpriset. Ser du på ingredienslisten til steindyre La Mer vil du nok undre deg over hva som forsvarer prisen.

Bloggen og kurset er i konstant prosess

Jeg etterstreber å alltid formidle korrekt informasjon, og jeg er i en stadig læreprosess. Alle oppskrifter jeg legger ut er laget og testet med omhu, og jeg poster aldri oppskrifter jeg mener ikke er gode nok. Når jeg lærer nye ting er jeg ikke redd for å si at noen av mine gamle oppskrifter ikke lenger holder mål, eller at jeg rett og slett tok feil den gangen.

DIY-hudpleie har vist seg å være langt mer avansert enn hva jeg først trodde. Oppskriftene som regjerer på Pinterest og blant de største DIY-bloggerne holder i de fleste tilfellene rett og slett ikke mål. Det er nemlig svært sjeldent du kan piske sammen et virkelig godt produkt av det du får i nærmeste matbutikk (med enkelte unntak), fordi nesten alle oppskrifter mangler aktive virkestoffer.

Til kroppen er ikke dette nødvendig, så derfor er Body Butters, Body Scrubs o.l. helt utmerket som DIY. Men skal du lage serum og avanserte kremer til ansiktet som gjør mer enn å bare gi fukt og fett, så trengs det også avanserte ingredienser.

Naturlig er ikke alltid best, og det er ikke alt du skal lage selv

Sist men ikke minst er det viktig å huske på at naturlig ikke alltid er best. Bare fordi noe stammer fra en plante, betyr det ikke at det er bra for oss, tvert i mot. Det finnes utallige plantebaserte ingredienser som er svært skadelige og irriterende for huden, særlig for de som lider av akne og andre hudlidelser. Her kan ofte syntetiske oljer og produkter være mye bedre.

Jeg oppdager stadig nye ting, og etterstreber å formidle dette til dere så raskt det lar seg gjøre. Jeg hevder langt ifra å sitte på noen fasitsvar, men jeg gjør grundig research på alt jeg videreformidler via blogg og kurs.

Har du et tema du ønsker mer kunnskap om? Send meg gjerne en mail på post [at] ostara.no så setter jeg det opp på listen min 🙂

Ta deg tid til å lese disse tre viktige artiklene:

Min bakgrunn

I utgangspunktet var jeg bare en veldig belest og glad amatør, med sterkt behov for research og faktasjekk.

Nysgjerrigheten og behovet for faktabasert kunnskap førte til at jeg i 2020 startet på ny utdanning som terapeut, med fordypning i urtemedisin. Nå har jeg fullført tre år med grunnmedisin, livsstil, ernæring og miljø, naturmedisin og helsecoaching, og sist men ikke minst, urtemedisin. Jeg ble ferdig utdannet terapeut ved Tunsberg Medisinske Skole våren 2023.

Jeg er også utdannet Veileder i naturlig hudhelse ved samme skole.

Jeg er i tillegg utdannet billedkunster, webdesigner og profesjonell ECN Coach.

Hva betyr navnet Ostara?

Ostara (eller Ēostre) er navnet på den teutonske fruktbarhets- og vårgudinnen, og symboliserer fruktbarhet og overflod. Derav navnet Easter (påske på engelsk) og symbolikken med egg og harer som står for fruktbarhet.

Hvorfor har jeg to navn? Vel, det som startet som bloggen Ostara for flere år tilbake, utviklet seg i etterkant til kurs i hjemmelaget hudpleie. Jeg holder per i dag ikke lenger kurs (men det er mulig kursene gjenoppstår hvis jeg får bedre tid), men jeg har flere gratis oppskrifter på bloggen min, samt at jeg driver nettbutikk der du får kjøpt ingredienser til hjemmelaget hudpleie.