Dette trenger du av utstyr og ingredienser

Kanskje har du tatt et av kursene mine, eller du er helt fersk. Uansett kan det være greit å vite hvor du skal starte om du aldri har laget dine egne hudpleieprodukter før.

Om du er helt nybegynner så anbefaler jeg å starte med noe veldig enkelt, for eksempel en Lip Balm eller en Body Scrub. Men før vi går i gang med oppskrifter, her er hva du vil trenge av utstyr.

Nødvendige redskaper:

  • Stavmikser og miksmaster
  • Digital kjøkkenvekt (for eksempel fra Clas Ohlson)
  • Digital minivekt (de kommer på lager hos oss snart)
  • Måleskjeer (mange kjeder selger disse i sett på 5)
  • Målebeger
  • Ildfast målebeger (feks. pyrex) eller vannbad
  • Kjeler
  • Slikkepott
  • Pipette (ikke alle flasker kommer med dråpeteller)
  • Antibakteriell spray

Når det gjelder ingredienser vil du etter hvert merke at du har lyst på mye mer enn det jeg lister opp her. Det du finner i listen under er ingredienser du vil trenge til både oljebaserte og vannbaserte produkter. Skal du ikke lage noe vannbasert så kan du droppe destillert vann, glyserin og konserveringsmiddel. Eteriske oljer er ikke en nødvendig ingrediens for at noen av oppskriftene skal fungere, men jeg vil tippe at du ønsker å tilsette duft i noen av produktene dine. Ønsker du ikke duft kan du bare droppe de eteriske oljene.

Når det gjelder baseoljer er det utallige oljer å velge i. Du kan også kjøpe enkelte oljer i matbutikken, som kokosolje og olivenolje. Bare pass på å kjøpe økologisk. Kokosolje får du i to varianter: raffinert og uraffinert. Den raffinerte er fastere i konsistensen og duften er fjernet. For de som ikke liker duften av kokos kan dette være et alternativ. Men av hensyn til oljenes egenskaper, anbefaler jeg alltid uraffinerte og økologiske oljer.

Nødvendige ingredienser (startpakke):

Emballasje

I tillegg vil du trenge emballasje. Du kan kjøpe fra nettbutikken her, eller du kan benytte gamle syltetøyglass eller lignende. IKEA, Clas Ohlson og flere andre kjeder selger også fine glasskrukker som fint kan benyttes til hjemmelaget hudpleie.

Duft og farger

Ønsker du å tilsette farge på kremen din? Hva du enn gjør, ikke benytt matfarge (inneholder vann). Men du kan bruke noe du garantert har i skapet: en gammel rouge eller øyeskygge. Skrap ut bittelitt fra en rosa øyeskygge og du får en nydelig farge på kremen eller skrubben din. Kan med fordel også brukes til hjemmelaget leppestift og gloss. Dette er produkter som har vært ment for huden i utangspunktet og er i så måte trygge. I tillegg er det bærekraftig gjenbruk! 💋

Du kan også kjøpe MICA-pigmenter, men det er det samme som inngår i all sminke (inkludert rouge, øyeskygger, pudder og foundation) så etter min mening er det like greit (samt billigere og mer bærekraftig) å bruke rester etter sminke man har liggende. Skal du lage produkter for salg blir det naturlig nok noe annet, da må du kjøpe inn nye pigmenter.

Syntetisk kan være bedre enn naturlig

Når det gjelder duft så kan du velge og vrake i både naturlige og syntetiske dufter. Naturlige dufter får du fra eteriske oljer, men disse kan potensielt være allergifremkallende og bør generelt brukes med varsomhet i hjemmelaget hudpleie. Jeg synes de egner seg best i kroppsprodukter som skrubb, lotion og deodoranter. Og til diffusere som erstatning for duftlys.

De synstetiske duftene kommer i mange spennende variasjoner, som juledufter, sommerdufter, sensuelle dufter, pepperkaker, jordbær og sjokolade. Dufter du ikke uten videre får blandet til med eteriske oljer. De synstetiske duftene kan også være tryggere for huden om du sliter med allergier og sensitiv hud. Husk at naturen huser noen av de giftigste drogene, så naturlig er ikke alltid best for huden. Smører du inn huden med en sitrusolje (eller ren fersk sitron- eller limesaft) og går ut i solen, vil du få åpne brannsår og blemmer på huden. [kilde 1] [kilde 2] [kilde 3]

Oppbevaring

Oljer og oljebaserte produkter skal holdes unna varme og sollys. De skal heller ikke eksponeres for vann, siden det vil introdusere produktet for bakterier. Om du kan ha prouktene dine på lufttett emballasje er det det beste, men dette går naturlig nok ikke med alle produkter.

Konservering

Rene oljebaserte produkter trenger ikke å konserveres, men de trenger en antokisdant for å sinke harskningsprosessen (oksideringen). E-vitamin er en svært egnet antioksidant som også er super for huden.

Når det gjelder vannbaserte produkter så er disse veldig utsatt for mikrobiologisk vekst, og skal alltid ha et konserveringsmiddel. Benzylalkohol er et bredspektret konserveringsmiddel som egner seg i de aller fleste vannbaserte produkter.

Hva slags mål benyttes i hjemmelaget hudpleie?

I utgangspunktet benyttes det gram. I oppskrifter der du skal lage større porsjoner (som for eksempel i en sukkerskrubb eller et Body Butter), så brukes også måleskjeer og milliliter.

Har du ingen kjøkkenredskaper som måler milliliter kan du veie det i gram i stedet. Men vær oppmerksom på at gram og milliliter ikke alltid kan oversettes direkte. Når du veier får du ofte mer enn når du måler. Dette har sjelden noen særlig betydning for sluttproduktets kvalitet, men du får kanskje ikke plass i beholderen du har valgt deg ut, og får masse produkt til overs. Rent økonomisk kan det bli litt svinn på sikt. Her finner du en omregningstabell for milliliter og gram.

I profesjonelle oppskrifter benyttes alltid gram, og oppskriftene lages alltid i prosent. Jeg vil i flere av mine oppskrifter omregne gram til dråper for å gjøre det enkelt for dere.

Eteriske oljer

Tidligere var jeg en raus bruker av eteriske oljer i hjemmelaget hudpleie. Jeg bruker det fremdeles, men er litt mer forsiktig enn jeg pleide å være. Jeg bruker litt i ansiktspleie, men mest i kroppsprodukter. I tillegg bruker jeg gjerne duft i leppeprodukter, særlig skrubb (siden den uansett skal vaskes av igjen). Jeg elsker eteriske oljer, og bruker dem flittig i diffusere. Enkelte oljer er trygge også til bruk i ansiktet (men aldri ufortynnet), som for eksempel kamille.

Men eteriske oljer kan trigge allergier hos enkelte, så det er viktig å finne ut hva du tåler (og liker så klart). Oljene er også veldig potente, så litt kunnskap er greit å ha. For eksempel er nesten alle sitrusoljer (med noen ytterst få unntak) fotosensitive, hvilket vil si at de blir giftige i solen, og forsterker solens farlige stråler. Du blir ikke «bare» solbrent, men kan få store åpne brannsår på huden. Sitrusoljer synes jeg gjør seg best i produkter til føttene, eventuelt i renseprodukter du benytter på kveldstid. I leppeskrubb synes jeg appelsin og grapefrukt dufter (og smaker) herlig.

Eteriske oljer kan brukes til mye. Enkelte benyttes i mat og godteri, som for eksempel peppermynte. De er også nydelige å bruke til rengjøring. Du kan lage en kjøkkenspray med eukalyptus og peppermynte, og kjøkkenet ditt vil dufte himmelsk friskt og rent. Det samme gjelder for sitrusoljer. En blend av lime, sitron og appelsin er jo uimotståelig.

Peppermynteolje

Kjøp nå

Lavendelolje

Kjøp nå

Eukalyptusolje

Kjøp nå