FAQ – Vanlige spørsmål og svar
Lurer du på noe kan det hende du finner det her. Har du spørsmål du ikke finner svaret på her så er du hjertelig velkommen til å sende meg en mail på post@ostara.no
Først: jeg får mange henvendelser om dette, og også om jeg kan hjelpe folk. På det er det enkle og korte svaret nei. Det er for tidkrevende, og ikke noe jeg har kapasitet til å bistå med verken gratis eller som betalt tjeneste. Informasjonen og linkene jeg gir deg her er god hjelp på veien, du vil finne all informasjon du trenger for å gjennomføre denne oppgaven på egenhånd.
Mattilsynet i seg selv er ikke et godkjenningsorgan, men importører og norske produsenter som selger kosmetikk på det norske markedet, skal sende melding om virksomheten til Mattilsynet. Det kan du enkelt gjøre her >
Alle kosmetiske produkter skal også registreres i et felleseuropeisk register, CPNP. Les mer om det her. Her finner du CPNP sine hjemmesider.
Du skal også merke produktene dine korrekt, det kan du lese mer om her >
Det er krav til utarbeidelse av kosmetisk sikkerhetsrapport for alle kosmetiske produkter. Rapporten skal være tilgjengelig for myndighetene dersom det oppstår helseskader ved bruk. Denne rapporten skal utformes av noen med bakgrunn i farmasi, toksikologi, medisin eller tilsvarende. Søk på «kosmetikk sikkerhetsdatablad» så finner du mange eksempler på hvordan en slik sikkerhetsrapport ser ut.
Det finnes flere firmaer som utfører disse oppgavene. Du kan lese mer om det her >
Forskrift om kosmetikk og kroppspleieprodukter kan du lese om her >
Noen svært få eteriske oljer er vannbaserte, vanilje er en av dem. Det vil si at den ikke vil blande seg ut i oljebaserte kremer. Vanilje Absolute, som er den ekte vannbaserte vaniljeoljen (som da i prinsippet ikke er en olje) er nydelig å bruke i vannbaserte kremer. Konsistensen er tykk og nesten litt sirupsaktig, og ligner på ingen måte det vi er vant med når det gjelder eteriske oljer.
Ønsker du den nydelige duften av vanilje i kremer eller annen oljebasert kosmetikk (for eksempel leppepomade) vil jeg derfor anbefale en duftolje. Når du skal kjøpe duftoljer til kremer og lignende, så sjekk at oljen faktisk er beregnet på kosmetikk, ikke kun lys.
MCT står for Medium Chain Triglycerider, og fraksjonert (flytende) kokosolje er den vanligste MCT-oljen. MCT-olje er et biprodukt av kokosnøtt- eller palmekjerneolje som produseres ved å trekke ut rene MCT-er fra hele produktet. Kokosolje er den primære kilden for MCT-olje, men palmekjerneolje er også veldig vanlig, og utgjør nesten 34 prosent av MCT-oljeproduksjonen. Forbrukere forveksler noen ganger MCT-olje og kokosnøttolje som det samme produktet, men kokosnøttolje inneholder alle de fire typene MCT-er og annet fett. MCT-olje inneholder derimot bare spesifikke MCT-er og ingen andre typer fett.
Først og fremst: gratulerer med en ny og kjempefin hobby! 🙂
Hvis du skal lage noe for aller første gang vil jeg anbefale å lage en skrubb og/eller dusjolje. Dette er kjempefine produkter med veldig lav terskel som er utrolig enkle å lage. Prøve denne helt enkle skrubben først (du kan velge om du vil benytte salt eller sukker, de gjør samme nytten).
Ønsker du å lage den litt mer avansert så er denne skrubben blant mine soleklare favoritter!
Begge oppsrkiftene inneholder ting du kan kjøpe i de fleste matbutikker (sukker, flytende olje og kokosolje) i tillegg til duft. Enkelte dufter, som peppermynte og lavendel, får du også kjøpt på apotek.
Kommer!